Ull

Vask vinterklærne før du pakker dem bort

Ellers kan det bli skikkelig kjipt å ta dem frem igjen til høsten - særlig ulltøyet, som tiltrekker seg møll og insekter.

SJEKK AT KLÆRNE ER RENE: Det er viktig at du sjekker at vintertøyet er rent før du pakker det vekk. Vask det, eller ta over det med en klut.  Foto: A. C. Blystad
SJEKK AT KLÆRNE ER RENE: Det er viktig at du sjekker at vintertøyet er rent før du pakker det vekk. Vask det, eller ta over det med en klut. Foto: A. C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om det fortsatt er kaldt om morgenen og kvelden, begynner vi sakte men sikkert å merke at våren har ankommet landet.

Og - dersom du ikke allerede har gjort det, kan dette være det perfekte tidspunktet å ta en liten «vårrengjøring» i garderobeskapet. Ikke minst for å pakke ned vintertøyet du ikke trenger å ha hengende fremme i tiden som kommer.

Men - før du jublende stapper vinterkåpa, dunjakken, skjerf, lue, votter og ulltøy i en sekk og gjemmer det i boden, er det én ting du bør gjøre - og det er å vaske det!

Alle disse plaggene blir ganske møkkete etter en sesongs bruk, og det samme gjelder også vinterkåpa. Husk at den har vært med på det ene og det andre. Den har sittet på en benk på bussholdeplassen, fått subbet ermene borti matvarer i butikken, og kanskje også falt ned fra ryggen på kaféstolen et par ganger.

SJEKK ULLTØYET: Det er særlig ulltøyet ditt som er fristende for møll og insekter. Så sørg for at ullundertøy, trøyer og gensere er rene før du legger de vekk for sommeren,. Det samme gjelder for ullskjerf, luer etc.  Foto: A. C. Blystad
SJEKK ULLTØYET: Det er særlig ulltøyet ditt som er fristende for møll og insekter. Så sørg for at ullundertøy, trøyer og gensere er rene før du legger de vekk for sommeren,. Det samme gjelder for ullskjerf, luer etc. Foto: A. C. Blystad Vis mer

Møkka fester seg

Som KK.no tidligere har skrevet, så er det svært dumt å henge bort, eller pakke ned skitne klær.

Ikke bare fordi det er kjipt å måtte ta den store vaskerunden når vinterklærne må hentes fram i hui og hast når frosten overrasker oss til høsten igjen, men også fordi fett og smuss som får sitte i lenge er vanskeligere å få bort.

Flekker blir fastere av å sitte lenge i plagget. Dermed blir det også mye vanskeligere å få av, forteller tekstilekspert og forskningsleder ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) - Ingun Grimstad Klepp, til KK.no.

Og dessuten vet du vel at fett harskner?

Det kan med andre ord være lurt å gi klærne en god omgang i vaskemaskinen - eller ta over dem med en fuktig klut, før du legger dem bort.

LES OGSÅ: Dette ødelegger treningstøyet

Tiltrekker møll og insekter

Ifølge Grimstad Klepp kan skitne klær føre til andre problemer - i tillegg til vriene flekker. Insekter og møll er nemlig svært tiltrukket av matrester, fett og skitt. Og dette gjelder særlig med ullplaggene dine.

– Det er spesielt viktig at ulltøyet er rent før du pakker det bort. Ulltøy vaskes som regel ikke like ofte, for det trenger ikke det. Men - det må være rent før det legges bort for sesongen. Vi har nemlig en del små skapninger som elsker å spise på ullen - som møll og insekter, og derfor er det viktig å gå over plagget og se om det er flekker på det, før du pakker det ned, forteller hun:

– Pass også på at du har sjekket lommer og slike ting for matrester og søppel.

LES OGSÅ: På tide med en opprydning i skapet?

Triks for å beskytte plaggene

Ifølge tekstileksperten er det helt greit å pakke ned klærne og sette de på loftet, eller i en bod, dersom du ikke har plass på soverommet.

Det viktigste er at klærne er rene og tørre, og blir lagt i en eske/oppbevaringsboks som beskytter litt.

– Jeg pleier faktisk å legge avispapir rundt og mellom plaggene før jeg pakker de bort i pappkasser eller kofferter. Trykksverten har nemlig en lukt som møll ikke liker, sier Grimstad Klepp:

– Og så pakker jeg plaggene i pappkasser eller kofferter. Noen bruker plast og sånne ting, men problemet med det er at temperatur og fukt kan skade plaggene. Husk også at småkryp liker seg godt der det er skittent og sjuskete.

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Slik bør klærne vaskes

Er du usikker på om ullkåpa kan vaskes i maskin? Som KK.no tidligere har skrevet, går det som regel helt greit - hvis du har silkeprogram på maskinen og bruker vaskemiddel for ull.

Klesprodusenter setter ofte inn en lapp om at plagget må renses bare for å sikre seg mot klager. Men selvsagt, er det snakk om et delikat plagg, er det nok best å sende det på rens.

Har du en dunjakke som må vaskes? Slik gjør du det.

Vær obs på at de fleste plagg liker best å ikke gå i tørketrommelen. Ull og fine stoffer som silke og chiffon har ingenting i tørketrommelen å gjøre. Det beste er å la klærne lufttørke, for det er mange plagg som hater tørketrommelen.

Unntaket er ekte dunjakker (og dunputer og -dyner også). Disse trenger tørketrommelen for å bli luftige og fine igjen. Les mer om dette i lenken nevnt over.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om sjampo

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer