Trenger den oppgradering? Sjekk hvilke trender som gjelder i vår!
Men før du jublende stapper vinterkåpa, dunjakken, skjerf, lue og votter i en sekk og gjemmer det i boden, er det én ting du bør gjøre - vaske det.
Både lue, skjerf og votter blir ganske møkkete etter en sesongs bruk, og det samme gjelder også vinterkåpa. Du har ikke vasket den en eneste gang i vinter, nei?
Husk at den har vært med på det ene og det andre. Den har sittet på en benk på bussholdeplassen, fått subbet ermene borti matvarer i butikken, og kanskje også falt ned fra ryggen på kaféstolen et par ganger.
LES OGSÅ: Disse flekkene bør fjernes før vask

Møkka fester seg
Å henge bort skitne klær er ikke smart. Ikke bare fordi det er kjipt å måtte ta den store vaskerunden når vinterklærne må hentes fram i hui og hast når frosten overrasker oss til høsten igjen. Også fordi fett og smuss som får sitte i lenge er vanskeligere å få bort. Og dessuten vet du vel at fett harskner?
Så gjør som mora di sier, og gi klærne dine en omgang i vaskemaskinen før du legger dem bort. Er du usikker på om ullkåpa kan vaskes i maskin? Ofte går det helt greit, hvis du har silkeprogram på maskinen, og bruker vaskemiddel for ull.
Klesprodusenter setter ofte inn en lapp om at plagget må renses bare for å sikre seg mot klager. Men selvsagt, er det snakk om et delikat plagg, er det nok best å sende det på rens.
Har du en dunjakke som må vaskes? Slik gjør du det.
Vær obs på at de fleste plagg liker best å ikke gå i tørketrommelen. Ull og fine stoffer som silke og chiffon har ingenting i tørketrommelen å gjøre. Det beste er å la klærne lufttørke, for det er mange plagg som hater tørketrommelen.
Unntaket er ekte dunjakker (og dunputer og -dyner også). Disse trenger tørketrommelen til å bli luftige og fine igjen. Les mer om dette i lenken nevnt over.
Vasker du klær på økoprogram? De blir ikke nøvendigvis rene av det.