Vinterklær

Vask vinterklærne før du pakker dem bort

Ellers kan det bli kjipt å ta klærne frem til høsten igjen.

BØR LAGRES REN: Vinterklærne bør være rene før de henges bort for vinteren. Foto: Produsenten
BØR LAGRES REN: Vinterklærne bør være rene før de henges bort for vinteren. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det våres ute, og snart er det på tide å pakke bort vinterklærne og finne frem vårgarderoben.

Trenger den oppgradering? Sjekk hvilke trender som gjelder i vår!

Men før du jublende stapper vinterkåpa, dunjakken, skjerf, lue og votter i en sekk og gjemmer det i boden, er det én ting du bør gjøre - vaske det.

Både lue, skjerf og votter blir ganske møkkete etter en sesongs bruk, og det samme gjelder også vinterkåpa. Du har ikke vasket den en eneste gang i vinter, nei?

Husk at den har vært med på det ene og det andre. Den har sittet på en benk på bussholdeplassen, fått subbet ermene borti matvarer i butikken, og kanskje også falt ned fra ryggen på kaféstolen et par ganger.

LES OGSÅ: Disse flekkene bør fjernes før vask

RENT OG FINT: Både lue, skjer, votter og vinterkåpe bør vaskes før du legger det bort. Foto: Colourbox
RENT OG FINT: Både lue, skjer, votter og vinterkåpe bør vaskes før du legger det bort. Foto: Colourbox Vis mer

Møkka fester seg

Å henge bort skitne klær er ikke smart. Ikke bare fordi det er kjipt å måtte ta den store vaskerunden når vinterklærne må hentes fram i hui og hast når frosten overrasker oss til høsten igjen. Også fordi fett og smuss som får sitte i lenge er vanskeligere å få bort. Og dessuten vet du vel at fett harskner?

Så gjør som mora di sier, og gi klærne dine en omgang i vaskemaskinen før du legger dem bort. Er du usikker på om ullkåpa kan vaskes i maskin? Ofte går det helt greit, hvis du har silkeprogram på maskinen, og bruker vaskemiddel for ull.

Klesprodusenter setter ofte inn en lapp om at plagget må renses bare for å sikre seg mot klager. Men selvsagt, er det snakk om et delikat plagg, er det nok best å sende det på rens.

Har du en dunjakke som må vaskes? Slik gjør du det.

Vær obs på at de fleste plagg liker best å ikke gå i tørketrommelen. Ull og fine stoffer som silke og chiffon har ingenting i tørketrommelen å gjøre. Det beste er å la klærne lufttørke, for det er mange plagg som hater tørketrommelen.

Unntaket er ekte dunjakker (og dunputer og -dyner også). Disse trenger tørketrommelen til å bli luftige og fine igjen. Les mer om dette i lenken nevnt over.

Vasker du klær på økoprogram? De blir ikke nøvendigvis rene av det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer