Alternativer til skinn

Vegansk veske skaper debatt

– Om de virkelig var opptatt av miljø, burde de lage færre og bedre produkter.

ALTERNATIVER TIL SKINN: Det italienske luksusmotehuset hylles av dyrevernere. FOTO: Gucci.
ALTERNATIVER TIL SKINN: Det italienske luksusmotehuset hylles av dyrevernere. FOTO: Gucci. Vis mer
Publisert

Pels er for lengst passe i motebransjen, og stadig flere faser ut bruk av det kontroversielle materialet.

Er skinn nå neste skanse? Virker sånn.

KK har tidligere skrevet om det danske supermerket Gannis jakke laget av bakterier. Og nå kommer Gucci med det som er motehusets første veganske veske.

Det italienske luksusmotehuset lanserte veganske sneakers allerede i fjor, og nå er det altså vesker som står for tur, nærmere bestemt deres veskemodell Horsebit 1955 som nå er kommet i en vegansk utgave.

STJERNESTATUS: Popstjerne Billie Eilish fronter kampanjen. FOTO: Gucci.
STJERNESTATUS: Popstjerne Billie Eilish fronter kampanjen. FOTO: Gucci. Vis mer

Nå hylles initiativet av dyrevernere.

– Det er flott at Gucci går foran som et godt eksempel. Det er svært viktig for både dyrevelferd og miljø at man faser ut skinnproduksjon, og i stedet satser på plantebaserte alternativer, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen til KK.

Siri Martinsen er veterinær og Noah-sjef. FOTO: Bente Isefjær / NOAH
Siri Martinsen er veterinær og Noah-sjef. FOTO: Bente Isefjær / NOAH Vis mer

Hun tror debatten om skinn nå kommer i kjølvannet av pelsdebatten som har herjet de siste par årene, men som nå er i ferd med å ebbe ut ettersom motehusene én etter én dropper pels i sine kolleksjoner.

Klesforskeren er imidlertid mer skeptisk.

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer

Klesforsker Ingun Grimstad Klepp peker på flere grunner til at motebransjen virker ivrige etter å finne alternativer til skinn nå.

– Men om de virkelig var opptatt av miljø, burde de lage færre og bedre produkter.

Klesforsker Ingun Grimstad Klepp. FOTO: privat.
Klesforsker Ingun Grimstad Klepp. FOTO: privat. Vis mer

Ifølge klesforskeren – og mange med henne – er mengden det store problemet.

– Det er også et mulig svar her at motebransjen har fått dette med pels på hjernen, og at skinn nå kan sees som en forlengelse av dette, sier Klepp til KK.

Gucci-vesken er laget av det dyrefrie alternativet Demetra som er utviklet av motehuset selv. Det er ifølge motehuset selv et materiale som skal kombinere både «kvalitet, mykhet og holdbarhet».

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka. Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

Det dyrefrie Demetra er laget av 75 prosent plantebaserte råvarer, og er resultatet av to års forskning og utvikling.

VEGANSKE SNEAKERS: Gucci lanserte disse veganske joggeskoene tidligere. FOTO: Gucci.
VEGANSKE SNEAKERS: Gucci lanserte disse veganske joggeskoene tidligere. FOTO: Gucci. Vis mer

Siden 2021 er materialet visstnok blitt produsert i Italia på en av Guccis fabrikker.

– Vesken er den første noensinne laget i Demetra, og er et eksempel på Guccis fremtidsrettede tilnærming mot en mer etisk motefremtid, heter det i en uttalelse.

Men hvor bærekraftig er det egentlig?

– Jeg tenker det er fint at det finnes ulike alternativer. Men å si at det ene er mer miljøvennlig enn det andre er jeg skeptisk til. Eller at den ene er «bedre for dyrene» enn det andre. Det viktigste for miljøet vårt – inkludert dyr og mennesker – er at vi får ned miljøbelastningen, og da må vi slutte å produsere ting vi ikke trenger og bruke det vi faktisk produserer bedre, sier Klepp.

Med seg på laget har det italienske luksusmotehuset fått popstjerne og dyrerettsaktivist Billie Eilish (21), som forøvrig selv har vært veganer siden hun var 12 år, til å fronte veskekampanjen.

En kampanje som forøvrig markerer et skifte fra Guccis tidligere sexy, langt mer glossy kampanjer. For nå skal motehuset snakke til målgruppen alle ønsker å nå, Generasjon Z. Og Sabato De Sarno, som nå sitter i sjefsstolen i det italienske luksusmotehuset, virker å kopiere deres TikTok-estetikk. Først med Kendall Jenner og Bad Bunny – og nå med Billie Eilish.

Klepp tror vi vil se mer av alternativer til skinn i motebransjen også fremover.

FASES UT: Motebransjen faser ut pels. Her er en fuskepels fra Gestuz sin visning under moteuken i København. FOTO: James Cochrane.
FASES UT: Motebransjen faser ut pels. Her er en fuskepels fra Gestuz sin visning under moteuken i København. FOTO: James Cochrane. Vis mer

– Ja, jeg tror industrien tviholder på å diskutere materialer i stedet for å diskutere mengde. Fordi det er skummelt og krever en faktisk omlegging. Kanskje er det et ønske om å gjøre varene mer etiske – i takt med at kritikken av bransjen øker – og da er slike materialdiskusjoner lett å gripe til. Det er og blir en bra måte å forlenge et produksjonssystem som er uholdbart både for dyr og mennesker.

Også Siri Martinsen i Noah tror dette er en trend vi vil se mer av i motebransjen.

– Det er definitivt en trend vi ser - også i Norge, hvor epleskall-veskene til Apple er et godt eksempel, legger Martinsen til.

– Er det mer enn en gimmick for merkene?

– Det er klart det blir positiv PR, men det bygger nok også på en erkjennelse av at storindustri med dyr er lite holdbart både for dyrene og miljøet, sier Noah-lederen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer