Pels er for lengst passe i motebransjen, og stadig flere faser ut bruk av det kontroversielle materialet.
Er skinn nå neste skanse? Virker sånn.
KK har tidligere skrevet om det danske supermerket Gannis jakke laget av bakterier. Og nå kommer Gucci med det som er motehusets første veganske veske.

Disse motemerkene bruker fortsatt det kontroversielle materialet
Det italienske luksusmotehuset lanserte veganske sneakers allerede i fjor, og nå er det altså vesker som står for tur, nærmere bestemt deres veskemodell Horsebit 1955 som nå er kommet i en vegansk utgave.

Nå hylles initiativet av dyrevernere.
– Det er flott at Gucci går foran som et godt eksempel. Det er svært viktig for både dyrevelferd og miljø at man faser ut skinnproduksjon, og i stedet satser på plantebaserte alternativer, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen til KK.

Nå dropper de dette

Hun tror debatten om skinn nå kommer i kjølvannet av pelsdebatten som har herjet de siste par årene, men som nå er i ferd med å ebbe ut ettersom motehusene én etter én dropper pels i sine kolleksjoner.
Klesforskeren er imidlertid mer skeptisk.
Klesforsker Ingun Grimstad Klepp peker på flere grunner til at motebransjen virker ivrige etter å finne alternativer til skinn nå.
– Men om de virkelig var opptatt av miljø, burde de lage færre og bedre produkter.

Ifølge klesforskeren – og mange med henne – er mengden det store problemet.
– Det er også et mulig svar her at motebransjen har fått dette med pels på hjernen, og at skinn nå kan sees som en forlengelse av dette, sier Klepp til KK.

Mette-Marit valgte svindyr luksuskåpe
Gucci-vesken er laget av det dyrefrie alternativet Demetra som er utviklet av motehuset selv. Det er ifølge motehuset selv et materiale som skal kombinere både «kvalitet, mykhet og holdbarhet».
Det dyrefrie Demetra er laget av 75 prosent plantebaserte råvarer, og er resultatet av to års forskning og utvikling.

Siden 2021 er materialet visstnok blitt produsert i Italia på en av Guccis fabrikker.
– Vesken er den første noensinne laget i Demetra, og er et eksempel på Guccis fremtidsrettede tilnærming mot en mer etisk motefremtid, heter det i en uttalelse.
Men hvor bærekraftig er det egentlig?

Flashet svindyr luksusveske på kjendiskonsert
– Jeg tenker det er fint at det finnes ulike alternativer. Men å si at det ene er mer miljøvennlig enn det andre er jeg skeptisk til. Eller at den ene er «bedre for dyrene» enn det andre. Det viktigste for miljøet vårt – inkludert dyr og mennesker – er at vi får ned miljøbelastningen, og da må vi slutte å produsere ting vi ikke trenger og bruke det vi faktisk produserer bedre, sier Klepp.

– Ute av kontroll
Med seg på laget har det italienske luksusmotehuset fått popstjerne og dyrerettsaktivist Billie Eilish (21), som forøvrig selv har vært veganer siden hun var 12 år, til å fronte veskekampanjen.
En kampanje som forøvrig markerer et skifte fra Guccis tidligere sexy, langt mer glossy kampanjer. For nå skal motehuset snakke til målgruppen alle ønsker å nå, Generasjon Z. Og Sabato De Sarno, som nå sitter i sjefsstolen i det italienske luksusmotehuset, virker å kopiere deres TikTok-estetikk. Først med Kendall Jenner og Bad Bunny – og nå med Billie Eilish.
Klepp tror vi vil se mer av alternativer til skinn i motebransjen også fremover.

– Ja, jeg tror industrien tviholder på å diskutere materialer i stedet for å diskutere mengde. Fordi det er skummelt og krever en faktisk omlegging. Kanskje er det et ønske om å gjøre varene mer etiske – i takt med at kritikken av bransjen øker – og da er slike materialdiskusjoner lett å gripe til. Det er og blir en bra måte å forlenge et produksjonssystem som er uholdbart både for dyr og mennesker.
Også Siri Martinsen i Noah tror dette er en trend vi vil se mer av i motebransjen.

Derfor går dette bildet viralt
– Det er definitivt en trend vi ser - også i Norge, hvor epleskall-veskene til Apple er et godt eksempel, legger Martinsen til.
– Er det mer enn en gimmick for merkene?
– Det er klart det blir positiv PR, men det bygger nok også på en erkjennelse av at storindustri med dyr er lite holdbart både for dyrene og miljøet, sier Noah-lederen.