VELG RIKTIG: Hudtypen din bør styre valget av ansiktskrem, men det er også viktig å ta hensyn til hvilken tilstand huden din til enhver tid har. Dette kan for eksempel variere veldig mellom sommer og vinter, så bytt gjerne fuktighetskrem når hudtilstanden endrer seg.  Foto: MARKA  / Alamy/All Over Press
VELG RIKTIG: Hudtypen din bør styre valget av ansiktskrem, men det er også viktig å ta hensyn til hvilken tilstand huden din til enhver tid har. Dette kan for eksempel variere veldig mellom sommer og vinter, så bytt gjerne fuktighetskrem når hudtilstanden endrer seg. Foto: MARKA / Alamy/All Over Press Vis mer

Hudpleie

Velg riktig ansiktskrem til din hud

Her er ekspertenes anbefalinger.

Publisert

Å finne den perfekte ansiktskremen er slett ikke lett, og det krever ofte litt prøving og feiling. At du i tillegg kan trenge ulike kremer på ulike tider av året eller i forskjellige faser av livet, gjør at spørsmålet «Hvilken ansiktskrem er perfekt for meg?» ikke er så lett å svare på.

I de fleste tilfeller vil nok svaret være: «Det kommer helt an på …», og det er jo ikke så hjelpsomt. 

KK.no tok derfor en prat med to eksperter for å høre hvordan de anbefaler deg å gå fram når du skal finne kremen(e) som gir deg akkurat det du trenger. 

LES OGSÅ: Dette bør du huske nå

Kjenn huden din

– Generelt er svaret her at man må oppsøke hudterapeut for å få gjort en hudanalyse, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Om du kjenner hudtypen din og vet hvordan hudtilstanden din er akkuart nå, kan du dog klare å finne ut av dette selv. 

Johansen forklarer at det man kaller hudtype er den huden du er født med, din huds genetiske tilstand. 

– Gjennom året og alt etter hvilke produkter du bruker på huden, vil hudtilstanden variere. Dette er påført tilstand.

Du kan for eksempel ha en normal/kombinert hudtype, men oppleve at huden blir dehydrert om vinteren. 

SJEKK FETTINNHOLDET: Hudtypen din avgjør hvor mye fett kremen bør inneholde, men alle trenger tilførsel av fuktighet, også de med fet hud.  Foto: All Over Press
SJEKK FETTINNHOLDET: Hudtypen din avgjør hvor mye fett kremen bør inneholde, men alle trenger tilførsel av fuktighet, også de med fet hud. Foto: All Over Press Vis mer

– Se etter ingredienser som best mulig balanserer huden din. Hovedeffekten skal være å tilføre fukt, så mengde fuktighetsfaktorer er noe alle bør se etter, uansett hudtype og hudtilstand, sier Johansen.

– Du skal se etter en fuktighetskrem tilpasset din hud, som gi nok fuktighet og pleiestoffer avhengig av om huden din er mot tørr eller mot fet, eller en kombinasjon, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific. 

LES OGSÅ: Finn den riktige ansiktskremen

Tilpass fettinnholdet

Stokke forklarer at utgangspunktet for ditt valg av krem, er å legge merke til fettinnholdet og matche det til akkurat din huds behov for fett. Slik finner du kremen som er rik nok for deg. 

– Dersom du har en tørr/voksen (fettfattig) hud, bør du velge en rikere krem med mer smørende egenskaper. 

– For en fetere hud bør du velge en mye lettere krem med mindre smørende/nærende stoffer, sier Stokke. 

Hun forteller at ny ingrediensteknologi har resultert i mer sofistikerte formler som føles lettere og som absorberes mer effektivt i huden, samtidig som de inneholder aktive ingredienser.

Dermed er det ikke lenger sånn at du kjenner at kremen er skikkelig fet, selv om den gir huden masse næring og fuktighet. Kremene har rett og slett blitt mer behagelige å ha på huden. 

LES OGSÅ: Bruk olje og krem for å unngå vintertørr hud

Husk UV-beskyttelse

– Daglig UV-beskyttelse er avgjørende for hudhelsen, og det bør du derfor ha i eller tilsette til din dagkrem, understreker Stokke. 

Hun anbefaler alle, uansett hudtype, å bruke minimum SPF 15 i sin daglige hudpleierutine for å forebygge aldring og beskytte huden mot skade.

LES OGSÅ: Husk solfaktor – også om vinteren

Hva bør du unngå?

For å finne riktig ansiktskrem til din hud, gjelder det ikke bare å vite hva du bør se etter i kremen. Du bør også vite hva du bør unngå. 

– Unngå stoffer som kan irritere eller forårsake urenheter, sier Stokke.

– Dette gjelder mineraloljer, lanolin, parfyme, isopropyl myritate, samt parfyme og kunstige fargestoffer. 

– Er du usikker på hvilken fuktighetskrem som passer din hud? Snakk med en profesjonell hudterapeut, sier Stokke.

LES OGSÅ: Husk å sjekke ingrediensene

FET ELLER TØRR: For å finne riktig krem, er det viktig å vite hvilken hudtype du har, men du bør også vite hvordan hudtilstanden din er til envher tid.  Foto: diego cervo - Fotolia
FET ELLER TØRR: For å finne riktig krem, er det viktig å vite hvilken hudtype du har, men du bør også vite hvordan hudtilstanden din er til envher tid. Foto: diego cervo - Fotolia Vis mer

Fet hud

Det som kjennetegner en fet hud er at den har lett for å bli blank (særlig i t-sonen) og kan ha en tendens til å bli uren i perioder.

– Har du en fet hudtype, trenger du en fuktighetskrem med fuktighetsfaktorer som ikke inneholder fett, sier Johansen og anbefaler lette kremer med silikonbaser.

– Det finnes også fuktighetskremer som balanserer talgproduksjonen samtidig som de tilfører fett, sier hun. 

Stokke sier at en del planteekstrakter har talgregulerende egenskaper, og det kan være vel verdt å teste slike produkter for deg som har fet hud. 

– Dersom du sliter med utbrudd bør du også se etter en oljefri krem, samt antibakterielle og anti-inflammatoriske ingredienser, sier Stokke.

LES OGSÅ: Slik sminker du fet hud

Tørr hud

Det som kjennetegner en tørr hud er at den lett kan bli sensitiv, er lettpåvirkelig for temperaturendringer og ofte kjennes stram ut.

Tørre hudtyper trenger fuktighetsfaktorer kombinert med gode fettstoffer som reduserer fordampning av vann fra huden, sier Johansen. 

Hun nevner også at du som har tørr hud kan bruke produkter som faktisk stimulerer talgproduksjonen. 

Stokke sier at du som har tørr hud bør velge en rikere krem som gir næring og lipider i tillegg til fuktighet. 

LES OGSÅ: Krisehjelpen som redder tørr hud

FETTSTOFFER: Har du tørr hud, bør du gi huden tilførsel av fettstoffer i kremen din. Du trenger en rikere krem enn en person med fetere hud.  Foto: Alliance - Fotolia
FETTSTOFFER: Har du tørr hud, bør du gi huden tilførsel av fettstoffer i kremen din. Du trenger en rikere krem enn en person med fetere hud. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Normal/kombinasjonshud

Kombinasjonshud kjennetegnes vanligvis av at du har en fet T-sone og ellers relativt tørre partier i ansiktet.

– En normal/kombinasjonshud, har som regel behov for en mellomlett fuktighetskrem som gir fuktighet og beskyttelse uten for mye fettstoffer, sier Stokke.

LES OGSÅ: Ansiktsmasker for alle hudtyper

Aldrende hud

Det som kjennetegner at huden din er i ferd med å bli voksen (selv om du kanskje ikke er det selv), er at linjer blir mer synlige, spesielt rundt øynene og munnen. Huden blir også tørrere. Etter hvert blir linjene til dypere rynker.

– En tørr og aldrende hud drar også nytte av antioksidanter, vitaminer og peptider, sier Stokke. 

LES OGSÅ: Strålende hud livet ut

Sensitiv hud

Sensitiv hud kjennetegnes av rødme, hevelser, flassing, ujevn pigmentering og eksem. Du kan reagere på bestemte ingredienser eller bare på små forandringer i hudpleierutinen.

– Sensitiv hud trenger en beroligende fuktighetskrem som virker lindrende og stryker og bygger opp igjen hudens barrierefunksjon.

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden din

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer