Solbeskyttelse:

Velg riktig solkrem til din hudtype

Slik unngår du alt fra kviser til rød hud.

SOLKREM: Vi har alle forskjellige hudtyper og problemer. Derfor er det viktig å velge en solkrem som er perfekt for akkurat deg! Foto: Scanpix
SOLKREM: Vi har alle forskjellige hudtyper og problemer. Derfor er det viktig å velge en solkrem som er perfekt for akkurat deg! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Solkrem er noe du bør bruke året rundt, men mange sliter med å finne solkremen som passer perfekt. Det er jo slik at vi alle reagerer forskjellig på produktene.

Noen får kviser mens andre kan få irritert og rød hud. Derfor har vi spurt skjønnhetsekspert og blogger Tone Skipa om hvilken solkrem man bør velge til sin hudtype.

EKSPERTEN: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.no
EKSPERTEN: Tone Skipa. Foto: Toneskipa.no Vis mer

- Konsistens og finish er viktig for de fleste, og det er et greit utgangspunkt å ha når man skal velge et produkt i solkremjungelen, sier Skipa og fortsetter:

- Generelt anbefales de fleste å bruke en solkrem med både fysisk og kjemisk filter. Fysisk filter reflekterer bort strålene, mens kjemisk filter fanger opp de som har sneket seg ned i huden. Har du en normal hud er det egentlig ingen restriksjoner, men jeg vil anbefale parfymefrie til de fleste. Kjemiske filtre kan være irriterende på huden, men det er ikke nødvendigvis filteret som irriterer. Det kan like gjerne parfymen gjøre.

KJEMISK OG FYSISK FILTER: Det fysiske filteret i en solkrem reflekterer bort strålene, mens et kjemisk filter fanger opp de som har sneket seg ned i huden. Foto: Scanpix
KJEMISK OG FYSISK FILTER: Det fysiske filteret i en solkrem reflekterer bort strålene, mens et kjemisk filter fanger opp de som har sneket seg ned i huden. Foto: Scanpix Vis mer

Finn din perfekte match

Dersom du har sensitiv hud eller rosacea, anbefaler Skipa deg å gå for en solkrem med fysisk filter.

- Fysisk filter reflekterer bort varmen fra huden, mens kjemisk filter har motsatt effekt. Den samler varmen i huden. Det er litt kritisk om du har veldig sensitiv hud eller generelt blir fort rød siden varmen gjør hudtilstanden verre.

- Husk å alltid vaske av solkremen godt på kvelden, da unngår du i alle fall å risikere at solkremen skal kunne irritere huden om natten.

VELG RIKTIG SOLKREM: Skjønnhetsekspert Tone Skipa tipser som hvilken solkrem som vil passe til din hudtype. Foto: Scanpix
VELG RIKTIG SOLKREM: Skjønnhetsekspert Tone Skipa tipser som hvilken solkrem som vil passe til din hudtype. Foto: Scanpix Vis mer

Hvis du sliter med akne, trenger du en solkrem med masse fukt - uten at den er fet!

- En helt lett krem med mattende effekt er også supert å bruke, men da ville jeg brukt et fuktserum under. Det samme gjelder fet hud. Disse hudtypene trenger mye fukt, men ikke i form av fett, sier skjønnhetseksperten og fortsetter:

- Tørr hud trenger også mye fuktighet, og en solkrem med for eksempel hyaluronsyre og vitamin E er gode alternativer.

Skulle det være sånn at du føler deg blek eller at du mangler glød i huden, vil en farget eller en såkalt smarttone-farget solkrem være supert å bruke.

TIPS: Vask alltid solkremen godt av om kvelden. Da forhindrer du irritert hud. Foto: Scanpix
TIPS: Vask alltid solkremen godt av om kvelden. Da forhindrer du irritert hud. Foto: Scanpix Vis mer

5 kroppsdeler vi ofte glemmer å smøre

1. Øyelokkene
Det aller vanligste stedet å glemme å smøre seg er på øyelokkene, til tross for at vi der har veldig tynn hud og blir lett brent. I tillegg til solkrem med høy faktor anbefaler dermatologen å bruke solbriller med UV-beskyttelse når du er i solen.

2. Hodebunnen
Hodebunnen er superfølsom mot sol, mye fordi det er øverst på kroppen og den derfor tar i mot de sterkeste solstrålene. De som har blitt brent i hodebunnen vet hvor frustrerende mye det kan svi og klø, så det bør man helst unngå. Eksperten anbefaler å enten bruke solhatt eller å sette håret i en «dott» på hodet for ekstra beskyttelse. Spraysolkrem er også et alternativ å gni inn i hodebunnen så godt det lar seg gjøre.

3. Håndflatene
Man bør alltid ha solkrem i håndflatene. Med en gang man har vasket hendene - påfør ny krem. Finn gjerne en som ikke er så klissete!

HUSK DETTE: Håndflatene er blant kroppsdelene vi ofte glemmer å smøre. Foto: Scanpix
HUSK DETTE: Håndflatene er blant kroppsdelene vi ofte glemmer å smøre. Foto: Scanpix Vis mer

4. Leppene
Leppene er et sted det er veldig lett å bli solbrent på. Den største årsaken til det er at selv om man smører seg med enten krem eller leppepomade med faktor, så er mye av det borte bare man tar seg et glass vann eller spiser is. Tips: Smør leppene med faktor cirka hver time, og unngå glinsende lipgloss - det trekker bare til seg UV-strålene.

5. Ørene
Smør ørene godt, helt fra ytterste kant og inn.

Kilde: Women's Health og dermatologen Debra Jaliman.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer