Solfaktor

Velger du lavere faktor utover sommeren?

Det finnes grenser for hvor lavt ned du bør gå, sier ekspertene. Forebygg mot hudkreft, rynker og pigmentflekker.

BESKYTTELSE: Ja, det at du får brunfarge betyr at du får litt bedre naturlig beskyttelse mot sola, men det betyr også at du allerede har fått solskade. Bruk alltid høy faktor, og husk å påføre nok produkt ofte nok, er ekspertenes råd.  Foto: Fotolia
BESKYTTELSE: Ja, det at du får brunfarge betyr at du får litt bedre naturlig beskyttelse mot sola, men det betyr også at du allerede har fått solskade. Bruk alltid høy faktor, og husk å påføre nok produkt ofte nok, er ekspertenes råd. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss starter kanskje med en høy solfaktor om våren, før vi gradvis trapper ned på solbeskyttelsen. 

Kanskje har du selv startet med faktor 20 eller 30, men etter hvert trapper vi ned til 15, 10 eller til og med 6, fordi du føler at huden tåler mer og blir brunere. 

Noen dropper kanskje solbeskyttelsen helt etter en lang og solfylt sommer, men det er absolutt ikke noen god idé, understreker hudekspertene. 

– Det er veldig individuelt hvor høy faktor man trenger for å beskytte seg. Etter hvert blir man kjent med huden sin og vet hva som må til for å unngå solbrenthet. Det er nemlig det som er viktig: ikke bli brent! sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

LES OGSÅ: Sommerbrun uten sol

Brunfarge er faktisk solskade

Hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved privatklinikk i Trondheim, forklarer at når huden blir brun, er det fordi den prøver å beskytte seg mot skadelig ioniserende UV-stråling, som er helseskadelig og kreftfremkallende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer