Solfaktor

Velger du lavere faktor utover sommeren?

Det finnes grenser for hvor lavt ned du bør gå, sier ekspertene. Forebygg mot hudkreft, rynker og pigmentflekker.

BESKYTTELSE: Ja, det at du får brunfarge betyr at du får litt bedre naturlig beskyttelse mot sola, men det betyr også at du allerede har fått solskade. Bruk alltid høy faktor, og husk å påføre nok produkt ofte nok, er ekspertenes råd. Foto: Fotolia
BESKYTTELSE: Ja, det at du får brunfarge betyr at du får litt bedre naturlig beskyttelse mot sola, men det betyr også at du allerede har fått solskade. Bruk alltid høy faktor, og husk å påføre nok produkt ofte nok, er ekspertenes råd. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss starter kanskje med en høy solfaktor om våren, før vi gradvis trapper ned på solbeskyttelsen. 

Kanskje har du selv startet med faktor 20 eller 30, men etter hvert trapper vi ned til 15, 10 eller til og med 6, fordi du føler at huden tåler mer og blir brunere. 

Noen dropper kanskje solbeskyttelsen helt etter en lang og solfylt sommer, men det er absolutt ikke noen god idé, understreker hudekspertene. 

SOLSKADER: Solskader er en av de vanligste årsakene til utvikling av hudkreft. Derfor er bruk av solkrem ekstra viktig. Foto: Thinkstock
SOLSKADER: Solskader er en av de vanligste årsakene til utvikling av hudkreft. Derfor er bruk av solkrem ekstra viktig. Foto: Thinkstock Vis mer

– Det er veldig individuelt hvor høy faktor man trenger for å beskytte seg. Etter hvert blir man kjent med huden sin og vet hva som må til for å unngå solbrenthet. Det er nemlig det som er viktig: ikke bli brent! sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

LES OGSÅ: Sommerbrun uten sol

Brunfarge er faktisk solskade

Hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber som hudlege og forsker ved University of Madrid (UCM), Department of Dermatology og ved privatklinikk i Trondheim, forklarer at når huden blir brun, er det fordi den prøver å beskytte seg mot skadelig ioniserende UV-stråling, som er helseskadelig og kreftfremkallende.

– Brunfarge er egentlig et tegn på at solskade eller stråleskade allerede har funnet sted, så det finnes ikke lenger noen sunn eller trygg brunfarge for personer med lys hud, sier Rørdam.

SMØR OFTE: Det er ikke bare hvor høy faktor du bruker som er viktig, men også hvor mye du påfører og hvor ofte du gjentar påføringen. Foto: Subbotina Anna - Fotolia
SMØR OFTE: Det er ikke bare hvor høy faktor du bruker som er viktig, men også hvor mye du påfører og hvor ofte du gjentar påføringen. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

Rolah O. Lønning er lege og forfatter av boka «Frisk hud». Hun sier at det økte pigmentet i huden etter soleksponering faktisk vil gi noe beskyttelse mot UVB-strålene, som hovedsakelig er ansvarlig for at man blir solbrent. 

– Ved å bruke høy faktor før man utvikler brunfarge, vil du redusere sjansen for å bli brent mens huden enda er lys, sier hun. 

– Brunfargen som utvikles kan i mindre grad redusere forekomsten av solbrenthet, men ikke hudskadene som fører til hudkreft og aldring av huden, som rynker, tap av elastisitet, og pigmentflekker, understreker Lønning.

LES OGSÅ: Perfekt brun uten sol

Hvor lavt kan du gå?

Selv om du kanskje er forsiktig når de første solglimtene kommer om våren, er det nok gode sjanser for at du bruker stadig lavere faktor utover sommeren. Og til en viss grad er faktisk det helt greit, men det finnes grenser for hvor lavt du bør gå. 

– De fleste hudleger i Norge og resten av verden anbefaler sjelden lavere enn solfaktor 30, sier Rørdam. 

– Kreftforeningen anbefaler bruk av minst SPF 15 og UVA-beskyttelse i Norge, men man må huske å smøre seg ofte og jevnt. Det samme gjelder ved bruk av høyere faktor, påpeker Lønning.

– Personlig liker jeg å bruke SPF 30 eller høyere med UVA beskyttelse for å forebygge hudskader og aldring, sier hun.

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

HØY NOK FAKTOR: – De fleste hudleger i Norge og resten av verden anbefaler sjelden lavere enn solfaktor 30, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: Maridav - Fotolia
HØY NOK FAKTOR: – De fleste hudleger i Norge og resten av verden anbefaler sjelden lavere enn solfaktor 30, sier hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

– Heller lavere og oftere enn høyere og sjeldnere

Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific, forklarer at SPF 30 slettes ikke gir dobbelt så god beskyttelse mot de skadelige UV-strålene som SPF 15. 

- Solfaktor 15 blokker ut 93 prosent av UVB-strålene. Dobler du til faktor 30, dobler du ikke beskyttelsen, men oppnår 97 prosent. SPF 50 beskytter omtrent 1 prosent mer, sier hun.

Ingen solfaktor klarer å blokke ut mer enn 98 prosent av UV-strålingen, så huden din vil alltid få litt stråling. 

LES OGSÅ: Du blir like brun med høy faktor

Bruk nok solkrem

– Studier viser at de fleste bruker cirka halvparten av det som er ment for å gi den beskyttelsen som står på solkremen, sier Rørdam. 

Smører du deg med en solkrem med SPF 15, men bare med halvparten så mye krem som det er ment du skal bruke, ender du i virkeligheten opp med noe som gir nærmere SPF 6 eller 7, forklarer hudlegen. 

For å sørge for at du faktisk bruker nok krem – og får dekket hele kroppen, anbefaler han at du gjentar påføringen med en gang, slik at du er helt sikker på at hele kroppen er innsmurt med solbeskyttelse. 

LES OGSÅ: Én håndfull solkrem til én kropp

NOK KREM: Du trenger minst én håndfull solkrem for å dekke hele kroppen tilstrekkelig. Bruker du mindre enn dette, får du en lavere reell faktor enn den som står oppgitt på flasken. Foto: travnikovstudio - Fotolia
NOK KREM: Du trenger minst én håndfull solkrem for å dekke hele kroppen tilstrekkelig. Bruker du mindre enn dette, får du en lavere reell faktor enn den som står oppgitt på flasken. Foto: travnikovstudio - Fotolia Vis mer

Gjenta påføringen ofte nok

I tillegg til å påføre for lite krem, er det også mange av oss som slurver når det kommer til hyppigheten av påføringen. Vi smører oss rett og slett for sjelden! 

– Man skal smøre seg en halvtime før soling og gjenta det etter bading og hver andre til tredje time, sier hudlege Rørdam. 

Stokke understreker at høy faktor ikke kompenserer for lav påføringsfrekvens. 

– Det er bedre å smøre seg ofte og generøst med faktor 15, enn sjeldent og lite med faktor 30 til 50, sier hun. 

– Jeg vil anbefale å være litt mer forsiktige og være på den sikre siden. Det at vi ligger på verdenstoppen i antall tilfeller hudkreft er ikke noe å skryte av, sier Johansen. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke føflekkene dine

Solvettregler

Stokke gir oss også noen gode solvettregler du bør ha i mente når du stikker nesa ut i de varme strålene i sommer:

 1. Beskytt huden mot sola – bruk nok solkrem.
 2. Påfør solbeskyttelse 30 minutter før soling og gjenta hver annen time.
 3. Bruk ellers skygge, klær, solhatt og solbriller.
 4. Soling i små mengder er det beste.
 5. Lys og vinterblek hud blir raskt brent.
 6. Pass ekstra godt på barna.
 7. Husk at sykdom, enkelte medisiner, høyde over havet, nysnø og lignende faktorer gjør at du blir lettere brent.
 8. Ta pauser fra sola, spesielt mellom klokka 11 og 15.
 9. Solfaktor ganger tiden det vanligvis tar før man blir brent = tiden man kan oppholde seg i sola før man igjen påfører solbeskyttelse.
 10. Bruk minst faktor 15.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer