Sko

Velskodd til våren

Alt du trenger å vite om skoene som gjelder akkurat nå.

Velskodd til våren
Publisert
Sist oppdatert
Bor det en Imelda Marcos i deg også? Enken etter den filippinske diktatoren, Ferdinand Marcos hadde over 3000 skopar i skapet da ektemannen ble avsatt i 1986. Undertegnede elsker også duften av en ny stilett, pumps - ja, selv joggesko er den beste som finnes. Hva er det egentlig med kvinner og sko? Se stor bildespesial fra vårens skomote her. Dette er skoene som gjelder nå:
 • Platåsko
 • Kilehæl
 • Gullsko
 • Svarte ballerinasko
 • Sexy svarte sko
 • Sandaler med knyting bak anklene
 • Metalliske materialer
 • 50-tallets feminine sko
 • Åpen tå med strømper
 • Søte detaljer som sløyfer, ruter og fargede steiner
 • Bikerboots
 • Pumps i lakk
 • Maskuline sko i svart og hvitt
 • Pumps med skolisser til å knyte foran
 • Sålens og hælens form har alltid vært avgjørende. Høye hæler gjør ikke bare at du virker høyere, men har også ofte til hensikt å forsterke den erotiske utstrålingen. Pumpsen, som i dag er den vanligste kvinneskoen, ble opprinnelig brukt av menn på 1700-tallet. Den var en del av lakeiuniformen og fikk navn etter lyden den laget på herskapets bonede parkettgulv. Pamp. Pamp. Pamp. Klakk. Klakk. Klakk. Det 20. århundret med ekstravaganse og rikdom. Skodesignerne kom på markedet. André Perugia var en av de aller største skodesignerne på begynnelsen av 1900-tallet. Hans sko var like chice og elegante som den franske moten. Den store moteskaperen Paul Poiret hentet ham til stallen sin og sammen lagde de sko til alle sosietetsdamene på 1920-tallet. Et annet viktig skonavn er Salvatore Ferragamo.Italieneren dro til USA i 1914 og begynte å lage kreasjoner til de store stjernene i filmbransjen. Han var ifølge boka Motens historie fra forlaget Könemann, en av de driftigste og mest idérike skodesignerne fra 20-tallet til 50-tallet. Det er han som oppdaget korksåler av cellofan, bast og fiskeskinn, og selv i dagens motebilde ser vi fortsatt at mange av hans ideer er trendskapende. Og hva er egentlig trenden? Det er et sammensurium av stilarter som preger catwalkvisningene, men allerede nå ser undertegnende modeller som hun på død og liv skal ha. Platåskoene har alltid vært omstridt. Den er elsket og hatet blant moteelskere og moteskapere. I 70-årene brukte kvinnene den både til vide bukser og til svingende skjørt. I 90-årenes retromote dukket den også opp, og gjerne helt opp til anklene. Mest omstridt er platåskoene til designeren Vivienne Westwood. Hun er berømt for sine anarkistiske og provoserende skomodeller. I 1994 lagde hun en 20 cm høy platåsko av blått lær som fikk selv supermodellen Naomi Campbell til å vakle på catwalken. Vakling eller ikke, platåsko er et must nå. Samtidens største skonavn er Manolo Blahnik. Han lager luksuriøse stiletter til den skogale. Da Carrie i den legendariske serien Sex og singelliv gråt etter Manolo-sko, gjorde hun merket kjent for den vanlige kvinnen i gata. Det sier seg selv at det koster minst en halv månedslønn med Manolo-sko, og det er for den skogale et grusomt dilemma. Hver måned. Et tips kan være å lete etter dem på auksjonssteder på nettet, feks ebay. Har du ikke dekning på kredittkortet sjekk bloggen Manolos Shoe Blog. Der skriver Manolo om hva som er hot og hva som er not. En utrolig morsom blog som begynner med: Manolo Says...

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer