Rawdah Mohamed

Vernepleier og modell: – Jeg lever et dobbeltliv

Moteprofilen fra Skien stjeler all oppmerksomhet på gaten under verdens største moteuker, men til vanlig er hun småbarnsmor og vernepleier. Nå er hun aktuell med egen serie på NRK.

AKTUELL MED EGEN SERIE: Den norske moteprofilen drømmer om å komme i Vogue. Nå har NRK dokumentert veien dit. Foto: Trine Hisdal for KK
AKTUELL MED EGEN SERIE: Den norske moteprofilen drømmer om å komme i Vogue. Nå har NRK dokumentert veien dit. Foto: Trine Hisdal for KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Rawdah Mohamed (28) dukker opp utenfor moteuke-visninger i både Oslo og Paris, går det ikke an å se vekk. Motestjerneskuddet fra Skien kan det å sette sammen et antrekk og gjør det ofte på måter vi aldri har sett før.

Fotografene får heller ikke nok av Mohamed. Det er kanskje ikke så rart når streetstyle-stjernen møter opp iført en grønnmønstret drakt som dekker ansiktet hennes og danner til slutt en hatt i samme farge og mønster.

«En fotograf så denne looken og sa: «er det rawdis?». Det gjorde meg så glad at han kjente igjen stilen min uten å se ansiktet mitt», skrev Rawdah til bildet. «Rawdis» er brukernavnet til moteprofilen på Instagram.

En Instagramkonto som i skrivende stund nærmer seg 70 000 følgere. Rawdah har også gjort seg bemerket som modell, og har fått seg agent gjennom modellbyrået Idol Looks. Hun ble kåret til en av årets best kledde under Kjendisgallaen i 2019, og på slutten av året ble hun også kåret til «Årets stjerneskudd» da KK lagde «Årets kvinner»-utgaven.

«Rawdah har på rekordtid markert seg i moteverdenen – både nasjonalt og internasjonalt. Store designere og magasiner verden over har lagt sin elsk på hennes unike stilsans, noe som har ført til mange spennende samarbeider. Vi gleder oss til fortsettelsen!»

Slik lød begrunnelsen fra KK-juryen.

Foto: Trine Hisdal for KK
Foto: Trine Hisdal for KK Vis mer

Nå er 28-åringen aktuell med sin egen serie på NRK, «Rawdah», som har premiere 24. mars. Allerede har Rawdah latt oss bli med i hennes motehverdag på Instagram, men det er så mye mer som preger livet hennes.

– Jeg lever et dobbeltliv, sier Mohamed i serien.

I tillegg til å satse på en karriere i motebransjen, er hun nemlig også mor til ei lita jente på fem år og jobber som vernepleier på si. Iført lilla støvletter løper Rawdah fra barnehagen til vernepleierjobben og til møter med agenten sin.

Vi får også bli med Rawdah til asylmottaket hun kom til da hun bare var sju år gammel. I 1999 tok moren hennes med henne til Norge. På asylmottaket på Østlandet fikk de utdelt en kasserolle og noen klær, og delte rom med en dame de ikke kjente.

– Jeg fikk sjokk da jeg kom til Norge, og det gikk opp for meg at jeg ikke hadde hatt det så bra. Psykologer og lærere syntes synd på meg, men jeg skjønte ikke hvorfor, for jeg hadde jo bra minner også. Det gjorde at jeg vendte piggene ut. For det var ikke noe bedre her. Her ble jeg jo slått og mobbet, sa Rawdah da KK intervjuet henne til Årets kvinner-utgaven.

I NRK-serien får man også se den selvsikre siden av Rawdah. Hun som gikk med klassekameratenes brukte klær - til tross for at hun ble ertet for det. «Jeg kler jo klærne bedre uansett», sier moteprofilen.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selvsikkerheten er der. Uten tvil. Det er derfor kanskje litt overraskende at oppmerksomhet hun mottar ikke alltid er ønskelig. «Jeg liker ikke oppmerksomhet», sier Rawdah faktisk. Det som derimot er ønskelig for Mohamed, er å bane vei for andre og vise at det er plass til dem som ser annerledes ut.

I tillegg til en særegen stil, er det noe annet som skiller Rawdah ut i den store motebransjen: hun bruker hijab.

– Jeg har brukt hijab siden jeg var seks år. For meg er det et religiøst plagg. Da vi kom til Norge, foreslo mamma og andre voksne at jeg skulle ta den av om det kunne gjøre at jeg ble mindre mobbet, men jeg sa: «Jeg er fortsatt mørk i huden. Hva har dere tenkt å gjøre med det? Er det ikke bedre at dere lærer dem som mobber, at jeg er annerledes?» Det ble en trass for meg å gå med hijab. I Somalia hadde jeg ikke gått med den hele tiden, men i Norge tok jeg den på bare jeg skulle ut med søpla.

Foto: Trine Hisdal for KK
Foto: Trine Hisdal for KK Vis mer

Drømmen til Rawdah er å bli avbildet i det anerkjente motemagasinet Vogue. Men i NRK-serien sin spør hun seg: «Er motebransjen klar for en norsksomalisk jente med hijab?»

I intervjuet med KK sier Mohamed at hennes bruk av hijab er blitt tatt godt imot av norsk motebransje - nå gjenstår det bare å se om verden gjør det samme.

Les resten av intervjuet med KK her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer