Sko

Vet du hva dette klistremerket på skoene betyr?

Kan ha mye å si for kvalitet og holdbarhet!

NYE SKO: Husk å sjekke klistrelappen på nye sko før du kjøper. De sier mye om hva slags materiale skoen er laget med. Foto: NTB scanpix
NYE SKO: Husk å sjekke klistrelappen på nye sko før du kjøper. De sier mye om hva slags materiale skoen er laget med. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Gleder du deg også til å bytte ut vinterstøvlene med sommersandaler og lette sneakers? Eller kanskje du vurderer å kjøpe et par mokkasiner eller en strømpestøvlett? Ja, våren er tid for skoshopping, og det er nok mange av oss som tenker på å oppdatere skogarderoben nå.

Men, før du går til innkjøp av ditt neste par, kan det være litt lurt å få med deg dette skotipset. Under de fleste nye sko følger det nemlig et klistremerke med noen symboler (ja, det er merket du ofte brekker en negl på når du skal prøve å skrape av).

Dette klistremerket forteller deg nemlig mye om materialet som er brukt i skoene du holder i hendene.

LES OGSÅ: Skotipsene skomakeren ikke vil gi deg

Det øverste symbolet viser hva som er brukt på ytre overside, og det nederste hva sålen er laget av. Men det er det midterste symbolet som er det aller viktigste, har skomaker Asbjørn Dagestad som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo, tidligere forklart KK.no.

MERKE UNDER SKO: Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle).
Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle).
MERKE UNDER SKO: Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle). Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle). Vis mer

- Symbolet i midten viser hvilket materiale som er brukt på innsiden av skoen – og det bør aller helst være skinn, har Dagestad fortalt.

Sålen mindre viktig

Mange er gjerne mest opptatt av at sålen – altså det nederste symbolet - skal være skinn.

- Skinnsåle er et tegn på eksklusivitet, men det er ikke egnet for norske værforhold. Her til lands er sko med skinnsåler først og fremst en selskapssko.

- Skinn mot foten betyr mest, mener jeg. Skinn tåler mye mer før det blir dårlig bakterieklima. Det gir rett og slett god fothygiene, mens syntetiske materialer gjerne gjør at det fort blir klamt og surt, sier skomakeren.

LES OGSÅ: Nye sko? Husk å se etter dette!

- La skoene få hvile

For å ha glede av skoene lengst mulig er det viktig at de får puste. Det er også grunnen til at du ikke bør bruke det samme paret dag etter dag.

- Bruker du de samme skoene veldig lenge vil de ikke få tid til å tørke. Vær flink til å gi skoene pauser. Ikke bruk dem hver eneste dag. Sko bør ha dobbelt så mye hvile som brukstid. Har du brukt dem én dag, bør de altså få hvile i to dager, har Dagestad forklart.

Et tegn på at skoen ikke har fått lang nok pause er dette:

- Blir foten kald når du tar på deg skoen, da er den ikke tørr nok.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer