Holdbarhet

Vet du hva dette symbolet betyr?

Sjekk hvorfor det er lurt å vite det.

KRUKKESYMBOLET: Skjønnhetsproduktene dine varer nemlig ikke evig. Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel «6 M» eller «24 M».  Foto: Per Ervland
KRUKKESYMBOLET: Skjønnhetsproduktene dine varer nemlig ikke evig. Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel «6 M» eller «24 M». Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert sett det, enten på embalasjen eller på selve kosmetikkproduktet ditt, men det er ikke sikkert du har tenkt så mye over hva det egentlig betyr. 

Symbolet vi snakker om er av en åpen krukke eller beholder. Inni eller ved siden av dette symbolet finner du også et tall og en M, for eksempel 6 M. 

- Merking med åpen krukke-symbolet er obligatorisk, i henhold til kravene til merking og holdbarhetsdato i kosmetikkforskriften, har Monica Vatne, konsultent i Tilsynsavdelingen - seksjon omsetning til forbruker i Mattilsynet, tidligere forklart KK.no

M-en i merkingen betyr rett og slett måneder og tallet foran er altså antall måneder produktet er holdbart. 

LES OGSÅ: Gammel sminke kan være helseskadelig

Garantert trygt i X antall måneder

- For forbruker vil dette si at produktet skal være helsemessig trygt i bruk, samt holde den kvalitet og funksjon som lovet i X antall måneder. Ved bruk utover X antall måneder, som er satt av produsenten, kan ikke produsenten garantere at produktet ikke forringes med tanke på kvalitet og funksjon, noe som igjen kan påvirke sannsynligheten for eventuelle bivirkninger/helseskader, forteller Vatne.

VARIERER: Holdbarheten på sminkeprodukter varierer mye, og det er produsentene som setter den. Generelt kan vi imidlertid si at pudderprodukter har lenger holdbarhet enn kremprodukter.  Foto: razihusin - Fotolia
VARIERER: Holdbarheten på sminkeprodukter varierer mye, og det er produsentene som setter den. Generelt kan vi imidlertid si at pudderprodukter har lenger holdbarhet enn kremprodukter. Foto: razihusin - Fotolia Vis mer

To ulike symboler

TO SYMBOLER: Timeglassymbolet brukes sammen med en holdbarhetsdato eller -måned, mens krukkesymbolet brukes sammen med et tall og en M for å vise hvor mange måneder etter åpning produktet trygt kan brukes.
TO SYMBOLER: Timeglassymbolet brukes sammen med en holdbarhetsdato eller -måned, mens krukkesymbolet brukes sammen med et tall og en M for å vise hvor mange måneder etter åpning produktet trygt kan brukes. Vis mer

Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter, som 11. juli 2013 avløste den eldre kosmetikkforskriften fra 1995, sier at all kosmetikk skal merkes med holdbarhetstid, skriver Grette.no.

I henhold til forskriften skal dato for minste holdbarhet oppgis, enten med måned og år eller med dag, måned og år. Dersom produktet merkes med en dato, benyttes et timeglassformet symbol eller teksten «Best før:». 

For produkter med en minste holdbarhet på mer enn 30 måneder, er angivelse av dato ikke obligatorisk. På slike produkter brukes krukkesymbolet sammen med en angivelse av hvor lenge etter åpning produktet kan benyttes trygt. 

Dersom det er visse vilkår som må oppfylles for at holdbarheten skal sikres, for eksempel at produktet må oppbevares under visse egnede forhold, skal disse vilkårene også angis på forpakningen eller emballasjen. 

LES OGSÅ: Slik redder du sminkepungen din

Vanskelig med faste retningslinjer

På ulike produkter finner vi ulike holdbarhetsanvisninger. På leppestift finner vi gjerne 24 måneder, mens maskara ofte har bare 6 måneder.

Selv om vi kan komme med anbefalinger for hvor lenge de ulike produktene i sminkepungen din holder seg, viser det seg å ikke være så lurt å være altfor bastant på disse anbefalingene.

- Mattilsynet har ingen liste over hvor lang holdbarhetstid man skal forvente av ulike kosmetiske produkter. Det er nemlig opp til hver enkelt produsent å sette holdbarhetstid, forteller Vatne.

Har du hatt en ansiktskrem som var angitt å vare i to år, betyr ikke det nødvendigvis at en annen krem fra et annet merke holder like lenge.

RYDDETID: Du bør sørge for å rydde sminkepungen og badehylla jevnlig. Skriv ned når du åpner produktene, så vet du når holdbarheten ikke lenger er garantert.  Foto: Per Ervland
RYDDETID: Du bør sørge for å rydde sminkepungen og badehylla jevnlig. Skriv ned når du åpner produktene, så vet du når holdbarheten ikke lenger er garantert. Foto: Per Ervland Vis mer

Kosmetikkleverandørenes Forening forteller at deler av årsaken til dette ligger i produktsammensetningen.

- Når det gjelder hvor lenge ulike typer kosmetikk er holdbare etter at de er åpnet, er det produsentens angivelse av dette i forbindelse med åpen krukke-symbolet som er retningsgivende. Denne tidsangivelsen bør forbruker alltid sjekke ved åpning av produktet. Avhengig av produktsammensetningen kan dette variere fra produkt til produkt innen samme produktgruppe – det er derfor ikke mulig å lage en generelt veiledende oversikt for den enkelte produktgruppe, har Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes Forening, tidligere fortalt KK.no.

LES OGSÅ: Denne sminken bør du kaste

Når åpnet du egentlig den kremen? 

Uansett om man sørger for å være oppmerksom på de ulike produktenes holdbarhetstid, så kan det være vanskelig å huske akkurat når man åpnet produktet. Og da er du jo like langt!

Et alternativ er å skrive åpningsdatoen på produktet med en sprittusj når du åpner det. Er du det mange vil kalle en skjønnhetsnerd, kan du jo også føre en egen liste over innholdet på sminkebordet og inkludere datoen du først åpnet produktet. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer