Krøller er vakkert! Det er den åpenbare grunnen til at mange med rett hår gjerne ønsker seg mer bevegelse i håret – men de som har hodet fullt av krøller, vet også at det krever sitt. Det kommer ikke akkurat gratis!
Men hvor mye kan du om krøllene dine? Har du fått med deg type- og tallkombinasjonene alle snakker om fra Curly Hair Type Chart? Vet du om du er en krølltype 2B eller 4C, for eksempel?
Systemet, som faktisk er opprettet av Andre Walker som var Oprah Winfreys personlige frisør, deler inn krøllete hår etter type og tekstur. Og ifølge frisørene, er det flere gode grunner til at du bør ha oversikt over hva som gjelder deg!
– Å bli godt kjent med håret sitt gir de beste resultatene både hjemme og hos frisøren. Dette med tanke på både produkter og produktbruk i ditt hår, sier Johanna Mbye fra Nikita Hair Lambertseter.
– Når det er sagt, er det også mer som spiller inn for å avgjøre behandling, som blant annet porøsitet, tykkelse på hårstrå og tetthet av hårstrå, sier Aicha Amalie Hissaoui, frisør i Nikita Hair og Creative Educator i Raise.

Det er spesielt én hårfarge som vil utmerke seg i år
System for gjenkjenning
Dette felles krøllesystemet deler inn krøller etter type og tekstur, ved bruk av tall- og bokstavkombinasjoner.
Tall fra 1 til 4 gjelder rett hår, 2 er bølger i s-form, 3 er krøller i spiralform og 4 er små krøller. Sistnevnte er den mest teksturerte formen for krøller, og innebærer altså afrotekstur, krøller i sikk-sakkform eller såkalte kinky og coily krøller.
– Innenfor hvert tall har vi A, B og C, som sier noe om hvor mye tekstur du har innenfor kategorien. Da kan man for eksempel ha en krølltype 3B eller 4C, forklarer Hissaoui.
Å kjenne godt til eget hår vil gjøre det lettere å pleie det riktig og finne produkter som passer. Vet du hvilken krølletype du svarer til, kan det hjelpe deg på veien.

– I noen tilfeller kan man finne felles tips om behandlingsrutiner og pleieprodukter som kan fungere for en kategori eller en krølltype, sier Hissaoui.
Likevel, er det ikke utelukkende dette systemet du bør forholde deg til.
– Ikke bare krølletypen er viktig, men også porøsiteten på håret, understreker Mbye.

- Lengselen etter mykt og rett hår er vanskelig å beskrive
Hvordan finner jeg krølletypen min?
Hvordan navigerer man dette systemet selv da? Om du synes tall og bokstaver i kombinasjon er virker avskrekkende, kan Hissaoui og Mbye berolige med at det skal være ganske greit å komme fram til selv. Start med å studere krøllene dine i speilet!
– Du kan se på hvordan håret ligger på hodet. Hvor starter bølgen eller krøllen? Starter den fra hodebunnen, eller lengre ned? anbefaler Mbye.
– Se etter S-formen i bølgene eller krøllene dine, eller etter Z-form om du er en av de som har mer tekstur, tipser hun.
Spør deg selv hvilken spenst krøllene har i både vått og tørt hår – og om håret er av det krusete eller frizzy slaget? Mister du krøllene lett? Spretter de tilbake om du drar i dem?
– Det finnes mange fine guider på nett som man kan får hjelp av, forsikrer Mbye.
Men det er heller ingen grunn til å bli for oppsatt på jakten på én krølletype, heller. Om det er vanskelig å avgjøre, kan det være så enkelt som at du har flere ulike typer krøller i håret. Det er helt normalt!
– Jeg vil tro det er mest vanlig å ha en kombinasjon. Mange har for eksempel mindre, tettere krøller bak og i nakken, sier Mbye.
Hissaoui forteller at det er vanlig at det kan sprike såpass at det noen steder er bølgete, mens det andre steder er spiralkrøller eller afrotekstur.
– Hvis håret er skadet kan det også ha en annen tekstur, minner hun.
– Det enkleste er å sammenligne med bilder og se i speilet, eller snakke med frisøren sin hvis man syns det er vanskelig, foreslår Hissaoui.

Hestehale med ny vri
Jo tettere, jo mer fukt
Selv om dette fellessystemet samler alle krølletyper, er det åpenbart stor variasjon mellom typene. De kan trenge helt motsatte ting når det kommer til pleie!
– Jo tettere krøll, jo tørrere er håret. Hvis du har en 2B, altså bølget hår, kan du oppleve at håret blir fett – dette er derimot sjeldent hvis man har krøller og afroteksturert hår, forklarer Hissaoui.
Bølgete og lett krøllete hår kan ha behov for volumgivede produkter, mens tettere krøller kanskje heller trenger tyngende produkter. Men Hissaoui minner om at dette er veldig individuelt, og handler om personlig stil, smak og behag.
– Noen liker å tynge ned håret, mens andre liker det lett og luftig. Noen liker volum og fluff, andre liker definisjon på krøllene!
– Men krøller trenger mer fukt, blant annet fordi de naturlige oljene ikke smører håret like lett. I tillegg er man mer utsatt for at håret knekker, forklarer Hissaoui.

Mbye understreker at alle hår trenger fukt og riktig pleie – men at krøller trenger enda mer fordi det er en tørrere tekstur.
– Helst bør man unngå varmebehandling også, anbefaler hun.
I tillegg bør krølltopper klippe håret jevnlig, være varsom med kjemiske behandlinger som farging og bleking – og gjerne beskytte håret mot både friksjon og sol.
Akkurat det med friksjon, er blir håret blant annet utsatt for hver natt mens du sover. Mbye sverger til sateng.
– Du kan beskytte håret med sengetrekk eller en nattlue i sateng. Bomull sliter og skapar friksjon i håret, noe som gjør det matt og frizzy, forklarer hun.
Regelmessig kuring og gode leave-in produkter er også et must når det kommer til hårpleierutiner for curly heads.
– Finn en frisør som kan gi deg hjelp med gode rutiner som passer deg, og som kan gi deg en klipp tilpasset akkurat dine krøller!

Derfor klarer ikke krøllene dine å holde seg
Husk på ingrediensene
For deg med krøller, er det også verdt å ha kontroll på ingredienslisten til produktene du bruker.
– Det er en del innholdsstoffer man bør være varsom med, som visse typer alkoholer, sulfater, silikoner og oljer, forteller Hissaoui.
Hun anbefaler å velge profesjonelle produkter som renser skånsomt, og som er tilpasset teksturert hår. Det er nemlig ikke alltid lett å navigere blant produkter og innholdsstoffer.
– Det kan være vanskelig å skille på hvilke av disse stoffene som faktisk er skadelige og ikke, noe som kan være forvirrende, forteller hun.
I tillegg bør du bevisst unngå stylingprodukter som kan tørke ut og tette. For eksempel olje – noe du kanskje trodde var veldig fuktighetsgivende?
– Olje gir ikke fuktighet til håret og kan legge seg som et lag ut på hårstrået, og hindre pleiestoffer å trekke inn, sier hun.
– Og får man ikke renset oljene grundig ut av håret kan det føre til tørt hår.
På grunn av dette, er kremer ofte bedre i mer teksturert hår, forteller Mbye.
– Produkter med mye sulfater og silikoner bør man unngå fordi disse stripper håret for dets naturlige oljer, legger hun til.


– Jeg gav opp å gå til frisøren for lenge siden
Frisørenes 8 beste krølletips
Hva er Mbye og Hissaouis beste tips, triks og hacks for krøller? Vi spurte, og de svarte!
Dette er hva enhver krølltopp bør notere seg:
1. Ha alle hårprodukter i vått hår. Dette hjelper produktene å trekke godt inn og gir derfor mer definisjon. Kjør en god leave-in først, som gir fukt og pleie, og eventuelt hold.
– Når håret er helt tørt kan man klemme på håret for å bryte opp styling og puffe opp krøllene, tipser Hissaoui.
2. Gre håret mens det er vått – med balsam eller kur i.
– Slik kan man unngå at håret floker seg og lager knuter, tipser Hissaoui.
3. La håret lufttørke, eller tørk med diffuser.
– Bruk aldri vanlig hårføner, det skaper bare frizz, tipser Mbye.
4. Bruk en krølle-gel eller skum hvis du vil ha hold. Saltvannspray er fint hvis du har en bølgete hårtype.
5. Bruk en børste for å definere.
– Jeg bruker Denman-børsten i mitt eget hår og på krøllekundene mine, sier Hissaoui.
6. Har du en krølletype som ikke defineres så lett, bruk fingrene!
– Man kan bruke teknikker som finger coiling, der man ruller håret med fingeren for å fremheve krøllene, eller gjøre en twist out, hvor man tvister håret, forklarer Hissaoui.
7. Føn håret opp ned hvis du ønsker volum.
8. En god klipp vil hjelpe deg med å oppnå ønsket resultat og look.
