Vaske håret:

- Vi anbefaler generelt å vaske håret én gang i uken

Dette visste vi ikke om hårvask!

VASKE HÅRET: Sjamponerer du én eller to ganger? Vi har spurt stjernefrisør Agnes Gulbrandsen om hva som er mest riktig! FOTO: NTB Scanpix
VASKE HÅRET: Sjamponerer du én eller to ganger? Vi har spurt stjernefrisør Agnes Gulbrandsen om hva som er mest riktig! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det egentlig mulig å vaske håret feil? Ja, sier Agnes Gulbrandsen, som er frisør og eier av frisørkjeden Gevir.

- Den vanligste feilen er at man velger feil produkter. Dette kan gjøre håret flatt, tungt og livløst.

Hun forklarer at vi først og fremst er litt for ivrige på volumproduktene- noe som kan koste oss dyrt. Årsaken til dette er at mange volumprodukter åpner skjellaget i håret.

-Velger du et volumprodukt som ikke er beregnet på farget hår, risikerer du å miste pigmentene du har betalt så mye for, sier hun og legger til at dette gjelder både hvis du har farget håret mørkt, rødt eller kaldt blondt.

Bruker du denne sjampoen?

Ifølge Gulbrandsen bruker mange også lilla-sjampo feil. Dette produktet skal i utgangspunktet få frem kalde toner, problemet er at denne også åpner skjellagene - akkurat som en rensesjampo.

- Resultatet er at lilla- sjampoen kan tørke ut håret. De færreste er klar over dette og mange bruker den på et allerede slitt og tørt hår, forklarer hun.

Hvis skaden først har skjedd, kan en fuktighetsgivende sjampo være løsningen? Ikke nødvendigvis. Gulbrandsen fortelle at fuktighetsgivende produkter ikke er noen universal løsning. Fuktighets behovet er styrt av tykkelsen på hårstråene dine. Har du tynne hårstrå vil det ikke være fuktighet, men protein håret ditt trenger.

- Har du tynne hårstrå vil de naturlig være mer protein- enn fuktfattig. Da er det viktig med riktige produkter! For fint hår MÅ man ha en balanse av fuktighet og proteiner, sier frisøren.

For å finne frem til de riktige produktene tipser Gulbrandsen om å forhøre deg med frisøren din. For å sikre best mulige ingredienser, anbefaler hun generelt å investere i gode produkter. De billigste produkter inneholder nemlig ofte silikoner.

Hun påpeker at silikoner umiddelbart kan gjøre håret glansfullt, men at de etterhvert legger seg oppå hverandre og danner en hinne. Det kjedelige med hinnen er at den blant annet kan gjøre at hårfargen falmer og at fargen generelt ikke vil fungere optimalt.

- Silikonhinnen kan dessuten bidra til at hårstrå knekker ved bruk av varmeverktøy og at hårkurer ikke virker, advarer hun.

LES OGSÅ: Fem tabber som får håret til å se tynnere ut

Slik påfører du sjampoen som en proff!

Det er ikke bare produktene som kan påvirke hvordan håret ditt ser ut. Gulbrandsen forteller at måten du vasker det på har mye å si:

- Mange løfter håret på toppen av hodet og gnir sjampoen rundt - uten å tenke på at håret blir ekstremt flokete. Husk at det ikke skal vaskes som et fuglerede.

Lurer du på hva problemet med dette er kan frisøren forklare at fiberne i håret er langt svakere i våt tilstand. Trikset er derfor å gå for metoden som gir minst mulig friksjon. For å oppnå dette har hun følgende metode:

  1. Fordel sjampoen i håndflaten
  2. Gni den lett inn i hodebunnen
  3. La produktet renne gjennom lengdene

Ja, du leste riktig. Du trenger ikke gni lengdene. Ifølge frisøren er det tilstrekkelig å la såpen renne da de er tynnere i fiberlagene enn de 10 første centimeterne fra hodebunnen. Dessuten påpeker hun at det ofte er hodebunnen og ikke håret som er skittent.

- Det er i hodebunnen vi svetter og skiller ut fettsyrer, så det er stort sett her det trenges en vask, sier hun.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Hvor ofte skal man vaske håret?

En annen feil mange gjør er at de vasker håret for hyppig.

- Vasker du håret for ofte kan du fjerne de naturlige fettsyrene som smører det og får det til å se sunt og blankt ut, sier hun.

Så hvor mange ganger er det egentlig innafor å vaske håret i uken? Frisøren sier at du bør vaske håret etter behov.

- Som en generell anbefaling pleier vi å si kun én gang i uken. Unntaket er selvfølgelig om du sliter med fet hodebunn, sier hun.

Er du blant dem som alltid sjamponerer to runder? Da har frisøren følgende melding til deg:

- Vi har gått vekk fra anbefalingen om å sjamponere to runder. Årsaken til det bunner i slitasjen det utgjør.

Opplever du at håret ditt fort blir skittent, tipser frisøren om at du som et alternativ kan ty til tørrsjampo innimellom for å spare deg for unødvendige hårvasker.

LES OGSÅ: Spis dette for tykkere hår

Dette må du vite om vannet du vasker deg i

En annen ting du kan være obs på er vannet du bruker. Frisøren forteller at noen opplever at blondt farget hår blir grønt når de vasker det i dusjen. Det kan skyldes rust og andre mineraler i vannet.

For å unngå dette råder hun til å sette på et vannfilter:

- Får du satt på dette, kan det hjelpe enormt!

Riktig temperatur på vannet også viktig for et godt resultat. Gulbrandsen forteller at varmt vann er verstingen, da det åpner skjellagene og dermed kan skade pigmentene dine.

Håret vil slites litt hver gang skjellagene åpnes. Derfor bør man ikke åpne det mer enn nødvendig, sier hun. Selv bruker hun kun varmt vann ved dyptvirkende hårkurer. Ved hårvask, mener hun derfor at kaldt vann er tingen.

- Vasker du håret i kaldt vann vil fettsyrene og pigmentene bevares bedre. Resultatet er sunnere og blankere hår.

Hodebunnen ser også ut til å ha godt av en kald dusj. Den kan nemlig bli tørr og irritert av for varmt vann. Ikke minst mener hun at kjøligere temperaturer er spesielt viktig dersom du sliter med fet hodebunn.

- Bruker du varmt vann kan nemlig talgproduksjonen forverres, advarer hun.

LES OGSÅ: Dette er de fem beste hårkurene

Men hvordan legger man tørrsjampo riktig?

Tilbake til tørrsjampoen. Hvordan legger man egentlig denne riktig? Sanya Keränen i Nikita Creative Team anbefaler følgende metode:

  1. Begynn med å spraye hårskillet. Hold produktet på rundt en armlengdes avstand.
  2. Del så inn håret som ikke er i skillen og spray der det trengs et ekstra løft.
  3. Fordel deretter produktet inn med hendene og gre lett gjennom håret med en børste for å fordele det.
EKSPERTEN: Sanya Keränen i Nikita Creative Team. Foto: Nikita Hair/Astrid Waller
EKSPERTEN: Sanya Keränen i Nikita Creative Team. Foto: Nikita Hair/Astrid Waller Vis mer

Hvor ofte kan man så ty til tørrsjampo. Ifølge frisøren kan du bruke den daglig. Etter hennes mening er det en fin måte å utsette hårvask et par dager på.

LES OGSÅ: Visste du dette om tørrsjampo?

Gjør du også disse tabbene?

Så var det fargen: er det så krise om du som brunette låner din blonde venninnes tørrsjampo? Her mener frisøren du gjør lurt i å tenke på at fargen på sprayen skal matche din egen.

- Bruker du en «vanlig» tørrsjampo på mørkt hår kan det blir grått, og kan se matt og livløst ut, advarer hun.

Hun legger til at det omvendte forøvrig heller ikke er ideelt:

- Bruker du en mørk tørrsjampo i et lyst hår vil det på sin side se skittent ut!

Likevel mener hun ikke at dette er den vanligste feilen vi begår. Her trekker hun heller frem tre andre fallgruver:

- Man sprayer tørrsjampoen for tett mot hodebunnen, og at man bruker for mye produkt, sier hun og legger til at det også er mange som bruker produktet i hele håret og ikke bare i røttene.

- Da ser håret fort matt, tørt og gjerne litt stivt ut, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer