Dyrberg/kern

- Vi gikk fra å være kjærester til å ha et mer businessrelatert forhold

Men selv etter 32 år hevder designerduoen at de er like «forelsket».

DYRBERG/KERN: Henning Kern og Gitte Dyrberg har åpnet butikk i Norge - 32 år etter at det hele begynte. Foto: Per Ervland
DYRBERG/KERN: Henning Kern og Gitte Dyrberg har åpnet butikk i Norge - 32 år etter at det hele begynte. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Dere står opp så utrolig tidlig her i Norge», sier en smilende Henning Kern mens han og kollegaen Gitte Dyrberg går mot sin nye butikk i Bogstadveien. Men selv om det er tidlig på morgenen, er det Henning selv som oser mest energi av oss alle. 

- Er det en macchiato decaf mocca latte med goatmilk? spør Henning med et ironisk blikk og glimt i øyet når han får kaffen servert fra kaffe-trucken som står parkert utenfor butikken for anledningen. Selv om Gitte Dyrberg og Henning Kern står bak en av Nordens største smykkesuksesser, har ikke akkurat divanykkene satt seg. 

32 år har gått siden de to møttes på Danmarks designskole. Begge studerte på designlinjen, begge lagde kleskolleksjoner, og begge forelsket seg. I hverandre.

- Åh, dette er en romantisk historie, skjønner du, sier Gitte.

- Ja, har du tørklet ditt klart? legger Henning til mens han ler og tar en slurk fra kaffen jeg antar er hverken decaf eller med geitemelk.

På julefest på designskolen i Danmark finner Gitte og Henning ut at de har noe mer til felles enn bare mote. En forelskelse blusset opp mellom de to, og det tok ikke lang tid før de også begynte å jobbe sammen.

- Vi hadde begge en sterk felles interesse for mote og kreativitet, og derfor tenkte vi at vi kunne gjøre noe sammen. Vi lagde en kolleksjon sammen og stylet den med noen smykker vi hadde laget for anledningen, presenterte kolleksjonen for innkjøpere, og da viste det seg at alle var mer interesserte i smykkene enn klærne, forteller Gitte.

LES OGSÅ: Nå kan du få smykker laget av din egen morsmelk

Startet noe helt nytt

På det tidspunktet var det ikke mange i Danmark som lagde sine egne smykker. 

- Nei, det meste gikk på import her! Så vi hadde ingen konkurranse, og ble derfor de første. Det var både veldig gøy og veldig vanskelig på en og samme tid. 

- Men vi var så forelsket! Så forelsket, så forelsket, så forelsket, skyter Henning inn mens Gitte smiler og gir han et lite dytt i skulderen.

De studerte sammen på skolen i fire år, og deretter flyttet de sammen. I leiligheten de bodde i produserte de smykkene som skulle vise seg å være starten på noe stort.

- Når vi var ferdige etter en arbeidsdag hjemme, gikk vi rundt med metallbiter under føttene, forteller Gitte.

DYRBERG/KERN: Designerduoen bak det kjente smykkemerket har kjent hverandre i 32 år, og Gitte Dyrberg og Henning Kern er like glade i hverandre som de var da. Foto: KK.no
DYRBERG/KERN: Designerduoen bak det kjente smykkemerket har kjent hverandre i 32 år, og Gitte Dyrberg og Henning Kern er like glade i hverandre som de var da. Foto: KK.no Vis mer

Men selv om Henning sier at de var så forelsket, så forelsket, så forelsket, tok forholdet slutt etter seks år.

- Hvordan fortsetter man å jobbe sammen etter at noe sånt skjer?

- Vi fant ut at selv om jeg fikk en annen mann, og Henning fikk en annen..

Gitte rekker ikke avslutte setningen før Henning bryter ut: «Hund!»

- Vi var fremdeles like knyttet som vi var da vi først møttes. Så egentlig er vi fremdeles veldig forelsket etter 32 år. Men det var jo selvfølgelig en overgang. Hva gjør vi med det? Jeg tror det var kreativiteten som holdt oss sammen. For jeg fant en annen og jeg ble jo bare mer forelsket! 

- Det var de verste 20 minuttene i mitt liv! legger Henning til mens de to nok en gang ser på hverandre og ler med et stort smil om munnen.

- Jeg tror det hjalp veldig at vi begge er flinke til å tenkte på businessen ved det hele. 
Vi gikk fra å ha et kjærlighetsforhold til å ha et mer businessrelatert forhold, og når man har kjent hverandre så lenge som vi har gjort, så stoler man på hverandre. Jeg vet hva Gitte tenker, tror og føler. Vi har et fantastisk forhold som går over det å være venner, forteller Henning.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate bar smykker til en verdi av over 50.000 kroner

Store utfordringer

- Gjennom alt dette - hva har vært den største utfordringen?

- Å snakke norsk! sier Henning mens Gitte nok en gang dulter litt bort i han.

- Skal man se på det fra et businessperspektiv, så ble det jo vanskelig da Danmark plutselig befant seg i en finanskrise. Man blir selvfølgelig bekymret over hva som skjer med bedriften og alle de ansatte vi har. 

Men begge er enige i at en av de største utfordringene har vært å stadig skulle komme opp med noe nytt. Å gjenoppfinne seg selv.

- Vi er ikke akkurat 25 år lenger, men vi har et team med mange unge mennesker som har friske ideer og ny kraft. Det gjør at vi ikke bare sitter i vår lille, gamle boble. De ser ting på en annen måte en oss.

Første butikk i Norge

Nå er designerduoen aktuelle med å ha åpnet en helt egen butikk i Bogstadveien i Oslo. Selv om Dyrberg/Kern har vært tilgjengelig i landet en stund, er begge enige at det er noe spesielt ved det å ha en egen butikk.

- Vi har jo vært i Norge i mange år, men aldri har vi hatt vår egen butikk her. Det var på tide at vi fikk presentere oss selv og vise fram universet vårt. Nå får vi vise det i egen regi og få det akkurat som vi vil, forteller Gitte Dyrberg.

- Selv om dere var blant de første til å lage egne smykker for over 30 år siden, er dere ikke alene i dag. Hva er det som skal til for å skille seg ut fra mengden?

- Man må holde seg fast til sitt eget dna og signaturen sin. Vi er kjent for smykker som gjerne har litt størrelse - og gjerne litt bling. Så jeg tror at dersom man holder fast på det - fast på siden egen historie - så tror jeg at man kan holde ut lenge. For det er jo ikke slik at vi prøver å ligne på noen andre, siter Gitte.

Og smykker med størrelse og bling stemmer på en prikk. I ørene til Gitte henger det nemlig et par øredobber med både størrelse og bling, men ifølge smykkedesignerne er det kanskje ikke dette vi nødvendigvis får se mest av i 2017. 

- Det er fremdeles store smykker, og vi har kanskje hatt mest fokus på store, lange øreringer. Det må godt være litt mer wow. Den nordiske stilen har gjerne vært litt smått og minimalistisk, sier Gitte.

- Det er også en stor trend med naturstein. Du kommer til å få se smykker med masse farger - det vil så absolutt komme tilbake. Det skal være romantisk og feminint. Det er Dyrberg/Kern-stilen. Like it or not, sier Henning Kern.

NY BUTIKK: Slik ser den nye Dyrberg/Kern-butikken ut. Foto: Hanne Erøy
NY BUTIKK: Slik ser den nye Dyrberg/Kern-butikken ut. Foto: Hanne Erøy Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer