Veronica B. Vallenes

- Vi må tenke seriøst - det er jo dette vi lever av

Vi tok en prat med den talentfulle designeren om årets høstkolleksjon, livet som mamma og kone, og Donald Trump.

VERONICA B.VALLENES: Den norske designeren er klar for å vise frem kolleksjonen sin for høsten 2017 under årets Oslo Runway. Foto: KK.no
VERONICA B.VALLENES: Den norske designeren er klar for å vise frem kolleksjonen sin for høsten 2017 under årets Oslo Runway. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må være litt stille når vi går forbi her nå. Datteren min ligger og sover, skjønner du, sier den norske designeren Veronica B. Vallenes mens hun smiler bredt og tusler forbi barnevognen og ned i en leilighet ikke langt unna Bogstadveien i Oslo.

Hun har tatt med seg hele familien til Oslo for å gjøre alt klart til hun skal presentere høstkolleksjonen sin for 2017 under sesongens Oslo Runway. Arkitektleiligheten har de fått låne mens de er i hovedstaden, og den brukes til å både bo i og å jobbe i. Dagen er nemlig tettpakket med fotografering til kolleksjonens «lookbook» og å prøve klærne på modellene som skal gå for henne under den norske moteuken.

Det er mannen til Veronica som fotograferer alt for henne. De to møttes i København i 2009 da hun flyttet dit etter at hun var ferdig på Kunst- og håndverkskolen. 

- Jeg har bodd i København i syv år og hadde studioet mitt i etasjen under mannen min. Jeg startet firmaet i 2009 og har holdt show i København i 12 sesonger. Det passet bare bedre for meg å være der enn i Norge. Jeg synes det som skjedde i norsk mote var helt forskjellig fra den moten jeg ville holde på med

- Hva tenker du på da?

- Nei, det var ikke alt som var så brukbart, kanskje. Det var så deilig i København fordi alle turte å kombinere sitt eget uttrykk med det salgbare. Det er en helt annen status i København å jobbe med mote enn det er her. Jeg ble så utrolig godt tatt i mot og det er jeg så takknemlig for. 

Designet til Vallenes har fått omtale i noen av verdens største magasiner. Blant annet Vogue, tidligere Style.com som nå ligger under Vogue Runway, Dazed & Confused og Glamour. Men nå er Veronica tilbake i Norge og klar for å vise frem nok en kolleksjon for det norske folk. 

- Det er så bra at Oslo Runway har startet. Endelig har vi fått en seriøs plattform vi kan vise oss frem på, og det ville jeg helt klart være med å støtte. Tidligere har jeg følt at det som var ikke passet helt for meg. Vi må tenke seriøst - det er jo dette jeg lever av. 

LES OGSÅ: Dansk designer stylet modellene sine med julekuler og «bestemorstrømper»

SNIKTITT: Her er to av antrekkene Veronica B. Vallenes har designet for høst/vinter 2017. Foto: KK.no
SNIKTITT: Her er to av antrekkene Veronica B. Vallenes har designet for høst/vinter 2017. Foto: KK.no Vis mer

Inspirasjonen bak

På et stativ like ved inngangspartiet i leiligheten står det et tettpakket stativ med en kolleksjon som kommer til å vises frem for første gang denne uken. I tillegg ligger det også både vesker og diverse tilbehør litt her og der.

- Det er første gang jeg viser frem tilbehør som jeg har designet selv, så det er veldig gøy - og det har vært så gøy å lage det. Når man jobber så intenst med en kolleksjon, er det veldig stas å få vist det frem. 

Mens jeg kikker gjennom stativet er det tydelig hvilke farger Vallenes har fokusert på denne sesongen. Det er mye rødt i kolleksjonen, men også grønt, beige, sort, grått og blått. I tillegg er det også noen ganske så interessante print som skiller seg ut fra den minimalistiske stilen.

- Det er Esra (Røise) som har laget print-ene. Hun er en av mine beste venninner, så det er så gøy å kunne samarbeide på denne måten - noe vi har gjort siden 2012. Printet er digitalt. Det vil si at hun har tegnet det og deretter overført det slik at det kan printes ut på denne nydelige silken.

Vallenes sier stikkord for kolleksjonen er «fransk chic». Og selv om dette beskriver neste sesongs kolleksjon, jobber hun alltid ut fra at plaggene skal være uanstrengt kule og avslappet eleganse som møter skandinavisk minimalisme. I tillegg har hun hatt fokus på å skape en mer feminin kolleksjon med fokus på former.

- Det er helt umulig å si hvor mye tid jeg bruker på en «look». Noen går mye fortere enn andre, men jeg bare elsker den designprosessen. Det å kikke, pirke og endre på alle detaljer underveis.

- Vet du alltid hva du vil ha før du begynner å designe kolleksjonen?

- Noen ganger har jeg det helt klart tidlig hvilke farger jeg vil ha, mens andre ganger må jeg kikke gjennom den pantone-boka 1000 ganger før jeg finner ut av hva jeg vil ha. Det er vanskelig å begrense seg. Jeg sitter der og tegner og tegner. Det er vanskelig å stoppe! 

Det blir sjeldent en pause fra en hektisk motehverdag for Veronica. Heldigvis reiser hun og mannen sammen med barna overalt, for rett etter at hun har vist kolleksjonen sin for årets høst, er det bare å starte på neste sesong.

- Flyet mitt til Paris går tre timer etter visningen denne uken - da skal jeg på stoffmesse! Det går i ett og det er hektisk å ha små barn og sitt eget merke, men det går veldig bra ettersom vi jobber sammen. Det hadde vært mye vanskeligere hadde mannen min hatt en vanlig 08-16-jobb.

LES OGSÅ: Celine Aagaard og Vanessa Rudjord designer egne kolleksjoner - dette er hva vi kan forvente oss

«Let love win»

Den siste tiden har det vært mye fokus på de politiske valgene den nye president Donald Trump har tatt. I januar signerte Trump en presidentordre som innebærer et strengt innreiseforbud, spesielt rettet mot muslimer. I tillegg ble også en video fra 2005 hentet opp igjen i valgkamp-perioden hvor Trump uttaler seg om det å være en kjent mann: «When you’re a star, they let you do it. You can do anything. Grab'em by the p*ssy.»

Akkurat denne handlingen og dette utsagnet tok designerne bak Lala Berlin og Munthe tak i da de presenterte sine høstkolleksjoner i København for ikke mange dagene siden. KK.no var tilstede da Lala Berlin-designer Leyla Piedayesh kom ut for å motta applaus etter endt visning med en plakat for det sto: «I'm an immigrant». Naja Munthe hadde derimot valgt å fokusere på Trumps uttalelse fra 2005 og serverte sjokolade med ordene: «Pussy grabs back». T-skjorten hun hadde på seg da hun gikk ut for å takke for seg etter visningene hadde også fått samme trykk. 

Idet jeg nevner dette for Veronica B. Vallenes, går hun tilbake i rommet hvor alle klærne henger og henter frem en t-skjorten som har fått trykket på seg ordene «Let love win».

- Jeg synes det er helt fantastisk at designerne bruker denne plattformen til å ytre sin mening. Det bør man gjøre når man kan med tanke på alt som skjer i verden i disse dager. Jeg syns det er helt forferdelig.. Spesielt i USA, men også i mange land, har de latt frykten og hatet vinne, så derfor valgte jeg å bruke ordene «Let love win» i mitt design. 

BEHIND THE SCENES: Slik ser det ut mens Veronica B. Vallenes tar bilder til sin lookbook for høst/vinter 2017. Foto: KK.no
BEHIND THE SCENES: Slik ser det ut mens Veronica B. Vallenes tar bilder til sin lookbook for høst/vinter 2017. Foto: KK.no Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer