Strikking:

- Viktig å vise fram at man både kan være mamma og jobbe samtidig

Designer Lærke Bagger samlet strikkeinteresserte på tvers av alder og evner da hun lanserte sin «Alone Together Sweater» under pandemien. – Jeg er blitt en mye bedre designer av å bli mor.

STRIKKING: Lærke er mor til to små, forfatter og selvstendig strikke­designer resten av tiden. FOTO: Nellie Møberg
STRIKKING: Lærke er mor til to små, forfatter og selvstendig strikke­designer resten av tiden. FOTO: Nellie Møberg Vis mer
Publisert

Mor til to små, sjefdesigner for et stort dansk garn­merke, forfatter og selvstendig strikke­designer resten av tiden. Lærke Bagger (34) har nok å ta seg til, men like­vel starter hun sine anerkjente perlegensere med at hun trær omkring 25 000 perler på garnet. Og hun elsker det, for når det kommer til strikk­ing, er Lærke ekstremt tålmodig.

Hun var 23 år da hun møtte strikkedesigner, og en av Danmarks ledende tekstilkunstnere, Isabel Berglund, som tok henne under sine vinger som praktikant. Det åpnet Lærkes øyne for hvordan det kunne være mulig å leve av det hun allerede brukte all sin tid på: å strikke.

– På det tidspunktet hadde jeg droppet ut av et universitetsstudium, og Isabel ga meg selvtilliten til å søke meg inn på designskolen.

FOTO: Nellie Møberg
FOTO: Nellie Møberg Vis mer

– Jeg synes sying går for sakte

Lærke Bagger startet på designskolen som 24-åring, som en av de eldste elevene noen gang.

– Da jeg startet, var studiet delt opp i «fashion» og «tekstil». Jeg visste hva jeg ville: Jeg ville lage håndstrikk, og det skulle være til bekledning. Ikke strikk i en interiørmessig kontekst, som romdelere, puter eller tepper. Jeg har vært interessert i mote siden jeg var liten, forteller hun.

Lærke skjønte likevel raskt at hun ikke skulle velge mote­linjen. For selv om hun var utrolig interessert i klær og mote, hatet hun å sy.

– Jeg synes sying går for sakte. Paradokset er at jeg er tålmodig når det gjelder strikking. Men det med først å sy en modell i et slags stoff før man får lov til å sy det på ­ordentlig, det er bare ikke meg. Hvorfor skal jeg arbeide med et kjedelig og stygt materiale når jeg kan lage mitt eget? Jeg interesserer meg heller ikke for andre former for mate­rialer. Selvfølgelig kan jeg se det vakre i et stykke vevd stoff, men det fungerer ikke like bra som strikk. Jeg har prøvd alt det der, for det må du på design­­skolen, men jeg har ­alltid vendt tilbake til strikkingen, sier hun og fortsetter.

– Jeg liker prosessen med strikk­ingen, at alt hele ­tiden endrer seg ­mellom hendene på meg. Selv om det tar lengre tid å strikke en genser, så er selve prosessen mer givende, for jeg tilsetter hele tiden nye farger og former. Det får en umid­d­el­bar feedback. Du kan gjøre så mye med strikk, og det kan modelleres underveis. Og så kan jeg rekke opp eller endre kurs, det er et ­konstant samspill, forklarer Lærke.

FOTO: Nellie Møberg
FOTO: Nellie Møberg Vis mer

– Jeg er en «hoarder»

Hun har bunkevis med strikkeprøver liggende. Det er et mylder av farger, teksturer og løse ender, knuter og kvaster. Umiddelbart kan det se tilfeldig ut, men slik er det ikke.

– Det er viktig for meg at jeg er fri til å være kreativ, men også at arbeidsprosessen er så kontrollert at prosjektet ikke bare «løper av gårde». Jeg er faktisk ganske ryddig av meg. Jeg er god på deadliner og planlegging, og det tror jeg er avgjørende for at jeg skal få produsert tingene mine.

Det nytter ikke å være kunstnerisk hvis du ikke ­klarer å leve av det.

– Og her hjelper det at jeg har utdannelsen min, for den har gitt meg noen verktøy som jeg kan bruke når jeg står fast, så jeg ikke blir sittende og gråte. Det gjør jeg ikke lenger – det er lenge siden jeg har grått over et ­prosjekt, sier Lærke Bagger.

Mange av strikkeprøvene og materialene stammer fra designskoletiden.

– Jeg er en såkalt «hoarder», jeg samler på alt. Da jeg var fattig student, tok jeg til og med vare på avklipte tråd-ender. Det var slik mine første restegensere ble til. Og det er også det jeg liker så godt ved strikk: Strikk er demokratisk, fordi det er tilgjengelig for de fleste, og det forteller en historie om at det i tidligere tider oppsto av nødvendighet og med det man hadde for hånden, forteller hun.

Lærke Bagger jobber i krysningspunktet mellom mote og tradisjonelt håndarbeid. Strikkeinfluenseren deler hyppig fra både jobb- og privatliv på Instagram, der hun har 150 000 følgere. FOTO: Nellie Møberg
Lærke Bagger jobber i krysningspunktet mellom mote og tradisjonelt håndarbeid. Strikkeinfluenseren deler hyppig fra både jobb- og privatliv på Instagram, der hun har 150 000 følgere. FOTO: Nellie Møberg Vis mer

Lærke Bagger har stor respekt for det klassiske ­håndarbeidet og de tradisjonene som ligger i ­strikkingen. Og da hun under korona-nedstengningen våren 2020 lanserte sin første oppskrift i eget navn, «Alone ­Together Sweather», merket hun for alvor den samhørig­heten strikking kan gi på tvers av ­alder, gruppe­tilhørighet og evner.

Det var viktig for Lærke at genseren ­kunne strikkes i mange størrelser, så alle følte seg inkludert, og at den var lett å tilpasse for den enkelte. Den skulle bringe folk sammen, og det lyktes hun så absolutt med. På Instagram ligger det 4400 ­strikkebilder under emneknaggen #alonetogether­sweater.

Da Lærke begynte på designskolen, hadde hun ikke trodd at hun skulle lage strikkedesign i eget navn.

– Da jeg begynte å studere, var det ikke et alternativ å designe selv og selge oppskrifter. Man kunne regne med å arbeide i industrien, jobbe for et motehus og lage fargeprøver som kunne sendes til Asia og bli strikket for et annet merke.

FOTO: Nellie Møberg
FOTO: Nellie Møberg Vis mer

- Viktig å vise fram at man både kan være mamma og samtidig jobbe

Derfor hadde hun heller ikke forutsett den karrieren hun nå har som selvstendig designer og strikkebokforfatter. Men nettopp den selvstendige delen av hennes liv er et tema som opptar henne. Hva det gjør med henne og hennes kreativitet at hun både er mor og gründer.

– Med et begrep jeg selv hater, men som er dekkende, så er jeg jo også «momtrepreneur» (en kvinnelig igangsetter som også er mor, red.anm.). Det burde ikke være noe vi fortsatt snakker om, men det er det, og det er jo også noe som preger mitt arbeidsliv og selvforståelse, at jeg nå er mor til to barn. Det endrer hverdagen din enormt, og jeg synes at det er viktig å vise fram at man både kan være noens mamma og samtidig jobbe for seg selv, sier hun og legger til:

– Jeg er blitt en mye bedre designer av å bli mor. Det er utrolig så effektiv du blir når du kun har den avsatte tiden til å gjøre oppgavene dine, og det liker jeg. Tidligere kunne jeg gjerne gå til og fra prosjekter eller beslutninger, men nå må jeg ta en beslutning, og så gjør jeg det – og resultatet blir jo ikke dårligere av den grunn. Og nettopp det at jeg er selvstendig næringsdrivende og kvinne, synes jeg bare knyter en sløyfe rundt det hele, fordi kvinner alltid har måttet stå for husstandens klær samtidig som de også skulle passe barn og så videre, så jeg føler meg som en brikke i historien.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer