Gjenbruk er et svært aktuelt tema om dagen. Flere og flere bruker kreativiteten, nål og tråd for å skape helt unike plagg av alt fra gamle gardiner til tepper og tørkler.
Kristin Vaag (29) er blant dem. Selv om moren hennes alltid har sagt at hun bør sy sine egne klær, var det først da hun fylte 27 år at ting begynte å skje. Da hun fikk hun en symaskin i bursdagsgave.
- Jeg ble umiddelbart bitt av basillen, forteller Kristin til KK.

Rebekka startet sykurs i en garasje i Kambodsja
I år har hun vært å se i NRK-serien Symesterskapet. Her har hun konkurrert mot syglade mennesker fra hele landet, og endte til slutt opp på en delt andreplass.
Annonsørinnhold
LYKO
Du påfører vel ikke parfyme her?(Det har dessverre vi gjort!)
i samarbeid med LYKO- Da jeg så de søkte deltakere til årets sesong, hadde jeg bare sydd i ett år. Jeg hadde nylig opprettet en egen Instagram der jeg delte syprosjektene mine, og var helt overveldet over hvor mye hyggelige tilbakemeldinger jeg fikk fra folk som syntes det var inspirerende å følge meg, sier Vaag og fortsetter:
- Jeg følte meg egentlig ikke helt klar til å delta i en sykonkurranse, men tanken på å kunne inspirere enda flere veide tyngre. Jeg tenkte at om jeg deltok som nybegynner, var det nok mye større sjanse for å kunne gi andre motivasjon til å ta steget med å prøve selv. Og jeg har på ingen måte angret på valget.
Gjenbruk i fokus
Årets sesong av Symesterskapet hadde fokus på gjenbruk. Her brukte deltakerne blant annet duker for å lage dåpskjoler og tepper for å lage jakker. Dette er noe Kristin har tatt med seg videre i sin hobby.
- Gjenbruk har blitt veldig viktig for meg, og jeg er veldig glad i å bruke gjenbruksmaterialer når jeg syr. Det finnes utrolig mange fine stoffer der ute som fortjener nytt liv, og man kan bruke alt fra duker og gardiner til klesplagg som ikke lenger er tidsriktige i snitt og utseende.

Billigkjeden H&M lover: - Innen 2030 skal vi bli hundre prosent bærekraftige
Kristin pleier å stikke innom loppemarkeder og bruktbutikker for å finne kvalitetsmaterialer til en billig penge.
- I tillegg gir det en utrolig god følelse å vite at man kan være med å bidra til et mer bærekraftig klesforbruk. Tekstilindustrien står for 8 prosent av globale utslipp av drivhusgasser, og vi kjøper og eier mye mer klær enn vi egentlig trenger, sier Vaag og forsetter:
- Jeg, som mange andre, elsker klær og mote, og dermed er det vanskelig å kutte ut shopping helt. Men jeg mener alle burde være mer bevisste på klesforbruket sitt. Dette kan man for eksempel gjøre gjennom å kjøpe klær med bedre kvalitet som varer lenger, handle brukt eller lære seg å sy og reparere det man allerede eier. Dette tror jeg fører til at man setter mye større pris på plaggene sine, og så kan man sy om plaggene sine dersom man føler for å tilfredsstille behovet for å kjøpe noe nytt.


– Jeg kjefter ikke på folk som shopper
10 gode tips
Kristin gjorde det svært godt i konkurransen og har på ingen måte sluttet med syingen. Nå deler hun sine beste tips med følgerne sine på Instagram, og nå også med KK-leserne!
Hvis du har en drøm om å redesigne klær eller sy ditt eget plagg, så bør du sjekke ut disse gode tipsene:
1. Må ikke gjøre alt etter boken
- «Freestyling» er gøy, og det er ikke en fasit på rett og galt i moteverden (hvert fall ikke for oss hobby-syere). Jeg har sydd mye av duker, gardiner og gamle herreskjorter. De er ypperlige utgangspunkt til å lage det aller meste. Og tenk kreativt med klær som du ikke lenger vil gå med. Om plaggene er for små til å lage helt nye plagg, kan man jo for eksempel lage flere mindre ting - som hårstrikk, små vesker eller handlenett.
2. Forarbeid er viktig
- Er man nøye med måling og klipping, blir både prosessen mye enklere og resultatet mye bedre.
3. Nødvendig utstyr
- Du behøver ikke så mye utstyr for å komme i gang. Du kommer langt med en rimelig symaskin, en god stoffsaks, målebånd og knappenåler.

Barnefamilier kan spare mange tusen kroner i året på å kjøpe mer brukt

4. Bruk faste og stabile stoffer
- Begynn med faste og stabile stoffer. De er enkle og jobbe med og responderer godt på strykejernet, som gir et veldig fint resultat. Eksempler på dette er bomull og lin. Deretter kan man avansere til vanskeligere stoffer etter hvert. Personlig synes jeg tynne og glatte stoffer er vanskeligst å jobbe med. De har lett for å flagre og skli i symaskinen, og da er det ikke så lett å sy pene sømmer.
5. Ikke vær redd for å gjøre feil
- De aller fleste feil kan rettes opp, så lenge man har tålmodighet til å sprette opp sømmer og prøve på nytt.
6. Strykejernet er din beste venn
- Er man nøye med å stryke og presse sømmene underveis, blir resultatet mye bedre.
7. Bruk Internettet
- Det finnes utrolig mange gode «tutorials» på YouTube og på nett som man kan lære mye av.

Ingrid (26) gikk fra å sy om refleksvester og gamle duker, til å designe sceneantrekk for store, norske artister

8. Ikke vent med «vanskelige» ting
- Syr man for mange puter og gardiner, kan man fort gå lei. Kjøp deg en oppskrift for å sy drømmeplagget og kast deg ut i det, du blir helt sikkert overrasket over hvor bra resultatet blir.
9. Studer sømmene plagg du eier
- Det hjelper på forståelsen av plaggenes «anatomi». Før jeg begynte å sy, hadde jeg egentlig aldri tenkt så mye på hvordan mine klesplagg var satt sammen.
10. Kos deg
- Jeg setter gjerne på lydbok og tar meg et glass vin mens jeg holder på, det er en veldig deilig måte å koble av på.

20 mennesker jobbet på Hailey Biebers brudekjole
