C-vitamin:

Vitaminet huden din vil elske!

Ti gode grunner til å inkludere C-vitamin i hudpleien din.

C-VITAMIN: Flere kjendiser bruker C-vitamin i hudpleien din. Her er 10 grunner til at du bør prøve det. FOTO: NTB scanpix
C-VITAMIN: Flere kjendiser bruker C-vitamin i hudpleien din. Her er 10 grunner til at du bør prøve det. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vitamin C er et «må ha» for nesten alle hudtyper. Det er svært få ingredienser med så mye dokumentert effekt på at det får huden til å blomstre, sier Isabella Burkurie Krasniqi, klinikksjef på Elite Helse i Oslo.

– Det er imidlertid et par ulemper. Det ene er at vitamin C kan forårsake irritasjon i huden i høye konsentrasjoner, så har du sensitiv hud, bør konsentrasjonen ikke være mer enn fem prosent. I tillegg mister vitaminet sin effekt når det kommer i kontakt med oksygen, så et produkt med vitamin C må ha en lufttett pumpe.

Hun forklarer at det finnes mer stabile former for vitamin C, men de er litt mindre effektive. I tillegg til lufttette pumper og UV-tette glass benytter også produsentene seg av ulik teknologi som blant annet kapsler inn det viltre vitaminet slik at det frigjøres litt etter litt. De bruker også ulike typer former for vitamin C i samme krem for at vitaminet kan virke på huden over litt lengre tid.

– Det er mange ingredienser som er bra for huden din, men alle bør bruke et produkt som inneholder minst én antioksidant. Vitamin C er enda mer effektivt når det kombineres med en annen antioksidant, som for eksempel vitamin E eller niacinamid. Uansett er vitamin C en ekte multitasker og kan gjøre huden din bedre, sier Isabella Burkurie Krasniqi.

10 ting C-vitamin gjør:

1. Lysner gusten hud. Gusten hud kommer av lag med døde hudceller, mangel på sirkulasjon og ujevn farge. Vitamin C eksfolierer de døde hud cellene, jevner ut ujevn farge og setter i gang blodsirkulasjonen.
2. Jevner ut pigmentering samt hemmer dannelsen av nye. Det hemmer et enzym som er ansvarlig for dannelsen av pigmentering. Noen av de mørke flekkene sitter i overflaten av huden, og det kan eksfolieres. Vitamin C jobber med eksfoliering, i tillegg til at det trigger dannelsen av friske celler. Av samme grunn blir arr også lysere.
3. Beskytter mot solen. De ultrafiolette strålene reduserer lageret av vitamin C i huden. Når du tilfører vitamin C, styrkes huden slik at den tåler solen bedre. 4. Beskytter mot forurensning. Frie radikaler, blant annet fra forurensning, røyk og stråling, har som mål å bryte ned cellene, noe som kan gjøre huden grå og livløs. Vitamin C både beskytter cellene ved å legge seg over som en paraply, samt binder seg til de frie radikalene slik at de ikke får sjansen til å bryte ned cellene.
5. Strammere hud. Vitamin C er en tilleggsfaktor i produksjonen av kollagen. Kollagen er proteinet som gir struktur til huden din, og er det som gjør den fastere og strammere.
6. Mer glød. Vitamin C reorganiserer strukturen på hudoverflaten slik at huden framstår som myk og jevn. Dette, pluss at friske celler dannes raskere, gjør at huden blir mindre tørr og at sirkulasjon øker, noe som igjen gir frisk glød.
7. Mindre irritert hud. Virker anti - inflammatorisk, og reduserer derfor irritasjon og betennelse i huden, som for eksempel kan vises som kviser.
8. Mer fukt. Vitamin C øker effekten av vitamin E, og forebygger derfor tørrhet.
9. Mindre porer. Det er summen av alt over! Når huden har godt med fukt, kollagen og elastin, blir porene også mindre utvidet.
10. Gir mindre rynker. Av flere grunner: For det første hindres radikaler i å bryte ned cellene slik at det dannes rynker. I tillegg setter vitaminet fart på cellene slik at de jobber raskere med å fornye seg, booster produksjonen av kollagen og elastin, samt øker fuktig heten i huden.
Kilder: David Delport, internasjonal trener i Ren Skincare, og Isabella Burkurie Krasniqi, klinikksjef på Elite Helse.

Produktinformasjon finner du under bildet. FOTO: Produsenten
Produktinformasjon finner du under bildet. FOTO: Produsenten Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer