#MeToo:

Vogue dropper stjernefotografer etter #MeToo-anklager

Begge nekter for at hendelsene skal ha skjedd.

ME TOO: Fotografen bak dette Diana-bildet anklages for seksuell trakassering. FOTO: NTB Scanpix
ME TOO: Fotografen bak dette Diana-bildet anklages for seksuell trakassering. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I januar sto en rekke mannlige modeller fram i New York Times og anklaget de anerkjente fotografene Bruce Weber (71) og Mario Testino (63) for seksuell trakassering. Weber og Testino har i mange år gjort seg bemerket i moteindustrien og har jobbet for noen av verdens største merker og magasiner. Testino har blant annet tatt flere bilder av prinsesse Diana og forlovelsesbildene til prins William og hertuginne Kate.

Ifølge New York Times skal 15 modeller ha anklaget Bruce Weber for seksuelle krenkelser. De har fortalt at fotografen ofte hadde en seksuell tilnærming under fotograferinger, og at det også var unødvendige mengder med nakenhet.

Modellene skal ha gjenfortalt hendelser hvor Weber skal ha bedt dem om å ta av seg klærne og deretter ha lært dem ulike pusteøvelser. Modellene skal ha blitt spurt om å puste mens de tok på seg selv og fotografen.

- Jeg husker at han tok fingrene sine i munnen min og at han tok på mine private deler, forteller modellen Robyn Sinclair til New York Times.

LES OGSÅ: #MeToo: Å ikke ta nei for et nei - men som en utfordring

BRUCE WEBER: Fotografen (i midten) her sammen med Grace Coddington (t.v.) og Karen Elson. FOTO: NTB Scanpix
BRUCE WEBER: Fotografen (i midten) her sammen med Grace Coddington (t.v.) og Karen Elson. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nekter for at det har skjedd

FOTOGRAFERT AV MARIO TESTINO: Forlovelsesbildene til prins William og hertuginne Kate er tatt av Testino. FOTO: Mario Testino/ NTB Scanpix
FOTOGRAFERT AV MARIO TESTINO: Forlovelsesbildene til prins William og hertuginne Kate er tatt av Testino. FOTO: Mario Testino/ NTB Scanpix Vis mer

Mario Testino har lenge blitt ansett som en levende legende i motebransjen. Han er Kate Moss' favorittfotograf og har gjort mange moteserier for magasiner som Vogue. Den britiske kongefamilien har også brukt Testino som fotograf ved flere anledninger.

Representanter for både Testino og Weber forteller til NY Times at de er sjokkert over anklagene. Bruce Weber skal ha sagt at han er både sjokkert og trist over å høre de «forstyrrende anklagene» mot ham og at han nekter for at det har skjedd.

Advokatfirmaet til Mario Testino skal også ha stilt spørsmål ved troverdigheten til de som har stått fram med anklagene. De skal også ha tatt kontakt med andre tidligere ansatte som skal ha blitt sjokkert over det som har blitt sagt om fotografen.

LES OGSÅ: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Avslutter samarbeidet

Fotografene har i løpet av sine lange karrierer gjort flere jobber for verdens største magasiner - deriblant Vogue. Etter at disse avsløringene kom frem, har mediehuset Condé Nast besluttet å innføre nye regler, samt å foreløpig avsluttet samarbeidet med både Weber og Testino.

«Selv om vi står sammen med ofre for misbruk og mishandling, må vi også ta en titt på oss selv og spørre oss om vi gjør vårt ytterste for å beskytte de vi jobber sammen med, slik at denne typen uakseptabel oppførsel ikke skjer,» skriver redaktøren Anna Wintour i en uttalelse på Vogues nettside og fortsetter:

«Både Bruce Weber og Mario Testino er nære venner av meg og har bidratt med ekstraordinært arbeid til Vogue og mange andre titler hos Condé Nast gjennom årene, og de har begge gått ut og nektet for det som har skjedd. Jeg tror sterkt på tilgivelse, men jeg tar også disse anklagene veldig seriøst, og derfor har vi i Condé Nast besluttet å legge samarbeidet vårt med fotografene på is akkurat nå.»

LES OGSÅ: Kommentar: Skikk og bruk - for deg med kuk

GODE VENNER: Vogue-redaktør Anna Wintour skriver i en uttalelse at hun og fotografen Mario Testino er nære venner, men at hun tar anklagene seriøst og har derfor lagt samarbeidet deres på is. FOTO: NTB Scanpix
GODE VENNER: Vogue-redaktør Anna Wintour skriver i en uttalelse at hun og fotografen Mario Testino er nære venner, men at hun tar anklagene seriøst og har derfor lagt samarbeidet deres på is. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer