Anna Wintour:

Vogue-redaktør Anna Wintour går hardt ut mot britiske designere

Mener de fremmer ideen om at dersom du skal være kul, må du være tynn.

ANNA WINTOUR: Vogue-redaktøren mener britiske designere fremdeles bruker modeller som er for tynne. FOTO: NTB Scanpix
ANNA WINTOUR: Vogue-redaktøren mener britiske designere fremdeles bruker modeller som er for tynne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Moteindustrien har fremdeles en lang vei å gå når det kommer til valg av modeller. Det er spesielt under moteukene at dette problemet blusser opp da hundrevis av jenter skal bookes til ulike visninger, og det ofte er unge jenter som er litt for tynne som blir valgt ut.

I ny og ne ser vi at designere velger å sjokkere publikum ved å bruke modeller med hijab, med utviklingshemminger, eller de som er større. Men burde egentlig dette komme som et sjokk? De siste årene har såkalte plus size-modeller og kvinner med en mer «normal kropp» blitt litt mer utbredt i kampanjer for kjente motehus og på cover av magasiner. Men, selv om dette er en gledelig endring og et viktig skritt i riktig retning når det gjelder kroppsfokus og mote, er det fortsatt lite av disse sunne idealene å se på catwalken.

Anna Wintour, redaktøren bak et av verdens største motemagasiner, Vogue, har deltatt på moteukene i de største storbyene, og da hun skulle oppsummere London Fashion Week, er det første hun gjør å ta for seg modellcastingen under moteuken.

- De britiske designerne er fremdeles veldig glad i å bruke modeller som er for tynne. Det fremmer ideen om at dersom du skal være kul må du være tynn. Jeg synes designere må ta mer ansvar med tanke på hva slags melding de sender ut til kvinner verden over - spesielt til unge jenter, sier Wintour i en video publisert på Vogue.

LES OGSÅ: Madeline (18) har Downs syndrom - nå er hun modell under New York Fashion Week

LONDON FASHION WEEK: Anna Wintour mener britiske designere må endre på modellcastingen sin. FOTO: NTB Scanpix
LONDON FASHION WEEK: Anna Wintour mener britiske designere må endre på modellcastingen sin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vil gi et mer realistisk bilde for potensielle kjøpere

Marianne Hatle, lege ved Spiseforstyrrelsesklinikken og spesialist i psykiatri, har tidligere bekreftet at det fortsatt er for mange usunt tynne jenter i moteindustrien, og hun har påpekt at flere klesmerker bruker modeller som har en BMI som er uforenlig med god helse for de fleste. Hun har tidligere nevnt det verdenskjente undertøysmerket Victoria's Secret som et eksempel overfor KK.no.

Eksperten mener det beste er om klesprodusenter og motehus kan bli flinkere til å bruke modeller som har en variert kroppstype, slik at vi ikke låser oss fast til en slags «idealkropp».

- Det kan ha en positiv effekt i forhold til selvbildet, kroppsbildet og spiseforstyrrelser at de bruker jenter med mer varierte kroppsfasonger, sier Hatle.

Tone Skårdal Tobiasson, som er med i styret for Nordic Fashion Association og redaktør av Nicefashion.org, har også sagt seg enig i dette.

- Om bildet av skjønnhet utvides gjennom at flere kroppsformer blir «lov» å vise i motebildet og på catwalken, så vil det antagelig bedre den mentale sunnheten hos lett påvirkelige, unge jenter, som sliter med eget kroppsbilde og uttalte krav. Det vil også vise bedre hvordan en med en forholdsvis normal vekt vil kle klærne. Og dette vil gi et mer realistisk bilde for potensielle kjøpere, har Skårdal Tobiasson tidligere sagt i en sak.

LES OGSÅ: Norske Andrea (22) har albinisme og er en av dem som gjør suksess som modell

Vedtok å forby bruk av syltynne modeller

Men det er ikke bare i England modellcastingen har vært varierende. For et par år siden sendte det franske motehuset Dior en 14 år gammel jente ut på catwalken for å starte deres couture-visning. Sara Ziff bak The Model Alliance sa til New York Times at «nok en gang bruker de jenter til å selge klær til kvinner».

Sjef for modellbyrået Team Models og modellmamma, Eivor Øvrebø, sa da til KK.no at en 14-åring ikke har vondt av å gå en visning, men at de burde ha koblet henne med en annen kolleksjon som var mer passende til hennes alder.

- Franskmennene skulle jo forby unge og for tynne modeller å gå slike visninger. Har de glemt det?

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok nemlig å forby bruk av syltynne modeller. Ved brudd på dette kan det betyr både bøter og fengsel, ifølge Dagbladet.

- Denne bransjen gjør hva som helst for oppmerksomhet, fortalte modellmamma Eivor Øvrebø.

Vi snakket med direktøren til 14-åringens modellbyrå - se hva han hadde å si om saken her.

LES OGSÅ: Vil ha formfulle kvinner i Victoria's Secret

Fikk kritikk i fjor også

Man skulle tro at designerne hadde tatt til seg noe av kritikken de mottok under London Fashion Week for ett år siden. Da fikk blant annet Versace gjennomgå etter at de hadde presentert sin nyeste kolleksjon. Daily Mail var blant annet dem som gikk hardest ut mot motehuset og kalte modellene for både skjeletter og størrelse null.

Også Victoria Beckham (43) fikk massiv kritikk etter at hun hadde vist frem sin vår- og sommerkolleksjon for 2016. Selv om 43-åringen er fra England, valgte hun å legge visningen til New York.

Ifølge Mirror.co.uk mottok designeren mange krasse tilbakemeldinger på valg av svært tynne modeller. Blant kommentarene var følgende: «Du burde ikke promotere tynne modeller - du burde skamme deg»! og «De jentene er altfor tynne. Jeg skjønner at de får klærne til å se bra ut, men ekte kvinner bruker også klær».

Da Beckham presenterte kolleksjonen sin for neste vår for kun noen dager siden, var det ingen merkverdig forskjell i modellcastingen hennes. Mon tro fru Beckham gjør noen endringer nå som motedronningen Anna Wintour har gått hardt ut mot designerne?

LES OGSÅ: Én kropp - fire forskjellige jeans! Så mye har lommene å si

FÅR KRITIKK: Victoria Beckham har fått kraftig kritikk fra følgere på Twitter fordi de mente modellene hun brukte i sin visning var for tynne. FOTO: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Victoria Beckham har fått kraftig kritikk fra følgere på Twitter fordi de mente modellene hun brukte i sin visning var for tynne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer