Pannelugg

Vurderer du å klippe pannelugg?

Den populære sveisen ha en negativ effekt på huden din.

KVISER AV PANNELUGG: Under panneluggen kan det skjule seg flere hemmligheter enn du tror! Vet du hvilke?  Foto: Shutterstock / sanneberg
KVISER AV PANNELUGG: Under panneluggen kan det skjule seg flere hemmligheter enn du tror! Vet du hvilke? Foto: Shutterstock / sanneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pannelugg kan øke forekomsten av akne i panne og tinning, ofte på bakgrunn av produkter i håret som kan gi økt blokkasje av porene i pannen og dermed føre til flere akneutrbudd, forteller Rolah Osman, som er kosmetisk lege ved BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud». 

- Voks, hårspray og andre hårprodukter kan også forårsake dette. Dessuten blir hår skittent noe som også kan være medvirkende til økt forekomst av kviser. Så unngå å sove med produkter i håret og vask håret regelmessig.

LES OGSÅ: Finn riktig lugg for deg

Fet hud av pannelugg

Men til tross for at it-sveisen kan føre til flere kviser betyr det ikke at dette må gjelde akkurat deg! Hva slags hudtype man har er nemlig avgjørende for om man er mer eller mindre utsatt. Sliter du allerede med kvisete, fet hud kan pannelugg i tillegg være en trigger faktor og gjøre problemet enda verre forteller Jasmin A. Jacobsen, som er hudterapeut ved Artesia Spa & Skincare på Majorstuen.

- Hvis panneluggen er tett og dekker hele pannen, slik at det sjelden kommer luft til, kan dette føre til urenheter og fet hud. Huden skiller ut talg og svette hele dagen og hvis dette blir liggende tett under panneluggen kan det føre til at huden blir tilstoppet.

Er det vanlig at man får fetere hud i pannen av lugg?

- Noen vil kanskje få fetere hud i pannen, men dette kommer som sagt an på tykkelsen og lengden på luggen. Dersom man opplever fetere hud kan man prøve å gå med panneluggen litt vekk fra ansiktet i perioder og være ekstra obs på å rense pannen godt, sier hun. 

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

Arv spiller en større rolle

Kinia Remaut, som er hudlege ved Volvat avdeling Nasjonalteateret og ved Aleris Strømmen, forteller at det er flere faktorer som kan forverre dannelse av akne som blant annet stress, fete kremer og sminke, men understreker at pannelugg alene ikke kan føre til flere kviser.  

- Pannelugg i seg selv forårsaker ikke akne, men har man pannelugg kan døde hudceller fra hodebunnen og eventuelt fra fett hår dekke huden i pannen og dermed tette hudporer og skape mer akne, sier Remaut og fortsetter:

- Det finnes en form for akne som heter «pomade akne». Disse oppstår av jevnlig bruk av hårprodukter, hvor oljene fra produktene kan stenge av talgkjertlenes utførselskanaler. Bruker man disse i panneluggen kan man oppleve mer akne, men i hovedsak ser vi at arv spiller en større rolle enn ytre faktorer.

Anne Grethe Skorilf, dermatologisk sykepleier ved Hudpleieklinikken i Oslo, er enig med Remaut, og froteller at å klippe pannelugg i seg selv ikke kan føre til akne og uren hud.

- Akne er en betennelse i talgkjertelen. Betennelsen oppstår på grunn av økt mengde talg i talgkjertelen, oppvekst av bakterien p.akne og tilstopping av kjertelen. Årsakene til akne er flere. Det meste er medfødt, hormoner spiller inn og hygiene er en medvirkende årsak til problemet, sier Skorilf og legger til:

- Vil du ha pannelugg og har tendens til akne ville jeg vært forsiktig med å bruke masse stylingprodukter i selve luggen. I tillegg vil jeg anbefale et hudprogram som er tilpasset aknehud, og små endringer i kostholdet. Ta et tilskudd av omega 3, kutte ned på inntak av raffinert sukker og ikke innta store mengder med meieriprodukter.

LES OGSÅ: Disse hormonene forårsake kviser og uren hud

Slik forebygger du!

Kort, lang, tykk eller tynn. Uansett lugg-lengde og hudtype er alle spesialistene enige om en ting; ikke la luggen stoppe deg, forebygg heller utbruddene før de skulle dukke opp!

Her er deres beste fem beste tips:

  • Vask håret regelmessig.
  • Rens huden godt morgen og kveld, spesielt pannepartiet.
  • Bruk et serum som hjelper å kontrollere oljeproduksjonen i huden.
  • Ha perioder i løpet av dagen hvor du tar vekk luggen (evt. sov med panneluggen i spenne).
  • Varier mellom å ha panneluggen nede og vekk fra ansiktet.
     

LES OGSÅ: Hverdagstabben som gir uren hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer