Kosmetisk Behandling

Vurderer du å ta fillers?

Glem overdimensjonerte lepper. Den nye trenden er å fjerne aknearr, rynker og solskader.

Foto: Shutterstock / Re_sky
Foto: Shutterstock / Re_sky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: Fillers er som det engelske ordet indikerer – et injeksjonsprodukt – det injiseres en gelé som skal «fylle ut» eller rette ut et område i huden.

Vi har alle sett eksempler på Hollywood-kjendisers overdimensjonerte lepper eller svært fyldige kinn, men i takt med utviklingen har det dukket opp nye teknikker og fillerssammensetninger som gir et ganske annet resultat.

Visste du at fillers også kan gjøre kjevelinjen og haken strammere, få vekk rynkene i utringningen og fjerne dype aknearr? Dette hevder tilbyderne av behandlingene som tilbys i salongene i disse dager.

LES OGSÅ: Er "store pupper"-trenden død?

Naturlig resultat

FORSTØRRE LEPPENE: En av de mest populære kosmetiske behandlingene er å fylle ut leppene, men nå ønsker flere og flere en mer helhetlig tilnærming, sier kosmetisk sykepleier Kari Anne Eik.  Foto: Scanpix
FORSTØRRE LEPPENE: En av de mest populære kosmetiske behandlingene er å fylle ut leppene, men nå ønsker flere og flere en mer helhetlig tilnærming, sier kosmetisk sykepleier Kari Anne Eik. Foto: Scanpix Vis mer

Behandlere og skjønnhetsspesialister er enige om at injeksjonsbehandlinger er blitt en betydelig og viktig del av den estetiske medisinen, og at etterspørselen øker. Ifølge tall fra Restylane, fikk over 23 millioner mennesker verden over en form for kosmetisk injeksjon i 2013. Mange er nysgjerrige på behandlingene, men urolig for at resultatet skal se unaturlig ut.

Å se overbehandlet ut er noe mange frykter, erkjenner Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier hos Teres Medical Group. 

– Men så lenge man ikke overdriver bruken kan man oppnå diskrete og fine resultater, spesielt hvis man kombinerer med riktige produkter, konstaterer Eik, som har sett en utvikling i både fillerssammensetningene, utstyret og bruksområdene de siste årene. 

– For ti år siden var det stort fokus på lepper og de nasodiagonale linjene (linjen mellom neserot og leppe, red.anm.), mens nå ser man en mer helhetlig tilnærming, forklarer hun og trekker frem Skinboosters som eksempel.

– Skinbooster er en slags hudforyngende fuktbehandling, hvor Restylane injiseres for å balansere fuktigheten i huden. Restylane og de fleste andre fillersmerkene inneholder hyaluronsyre, et stoff som allerede finnes i kroppen. Hyaluronsyren trekker til seg og binder fuktighet, og ved å tilføre små dråper forbedrer hudens struktur og elastisitet seg, sier Eik.

Også verktøyet som benyttes i dag har gått igjennom en utvikling.

– Tidligere ble det kun benyttet en skarp nål for å injisere produktet. Nå brukes også en annen mer avansert type kanyle som gjør det lettere å utføre volumbehandlinger og contouring av ansiktet, som for eksempel definering av hake og kjevelinje. Fordelen med denne kanylen er at man har færre stikk, og risikoen for blåmerker minimeres. 

Mange bruksområder

Fillersproduktenes bruksområder begrenser seg heller ikke utelukkende til behandling av linjer og slapp hud i ansiktet

– Aknearr, som mange sliter med, kan være noe av det vanskeligste å behandle. Spesielt de arrene som ser ut som små hull i huden. Men vi har gode erfaringer med bruk av Restylane sammen med hudforbedrende produkter for å få bukt med arrene. Behandling med en såkalt Skinpen kan også være til god hjelp, sier Eik.

Eik påpeker at hals, bryst og hender også kan behandles med fillers.

– Dette er områder som lett blir solskadd, og ved å legge fillers i linjene vil det stramme opp og gi et freshere uttrykk.

Og hvordan er det med leppene? Kan vi bruke fillers i leppene uten å ende opp med «andenebb»?

– Absolutt. Men man må ta utgangspunkt i det man har. Akkurat nå er Kardashian-leppene populære, men ikke alle kan oppnå slike lepper uansett hvor mye som sprøytes inn. Det er fordi det krever at man har en relativt stor munn fra naturens side. Når det gjelder lepper er det fint å behandle gradvis. Og skjønne når nok er nok. Det er lett å se seg blind på det, sier Eik som har måttet avvise klienter som ikke har villet stoppe i tide.  

– Det er heldigvis ikke det vanligste problemet. De fleste av mine klienter har bikket 40, de ønsker å bli mer tilfreds med eget utseende og er ute etter et naturlig resultat. Hvis noen spør deg: «Har du vært på ferie?, du ser så fresh ut,» da vet du at du har gjort det riktig.  

KOSMETISK BEHANDLING: Såkalte fillers blir mer og mer populære for å redusere linjer og rynker, men også aknearr og solskader. Foto: Scanpix
KOSMETISK BEHANDLING: Såkalte fillers blir mer og mer populære for å redusere linjer og rynker, men også aknearr og solskader. Foto: Scanpix Vis mer

 

Bivirkninger

Som med alle skjønnhetsbehandlinger registreres det også bivirkninger. Hudlege Bjørn E. Bondevik mener likevel at det er så få registrerte komplikasjoner at det kan karakteriseres som trygt å foreta slike behandlinger hos kvalifisert personale.

– Fillere er som regel ukompliserte og det oppstår svært sjelden komplikasjoner. Med tanke på det volumet av kunder som har fått disse sprøytene, er det ikke grunn til å si at de ødelegger huden eller er generelt sett skadelige, sier Bondevik.

Det er vanlig å erfare milde hevelser og ømhet i det behandlede området like etter behandlingen. Deretter vil man ofte kunne se litt hevelse og blåmerker syv til 14 dager etter behandlingen. Selv om kraftige bivirkninger fra fillerinjeksjoner er sjeldne, så kan de forekomme, og en av de mest vanlige uønskede effektene er klumper som skyldes dårlig plassering av produktet. Er du svært allergisk bør du konsultere lege i forkant av behandlingen.

LES OGSÅ: Ville du operert deg "der nede"? Stadig flere fikser på kjønnsleppene

Hva er fillers?

I SALG NÅ: Henne nummer 4 2015.
I SALG NÅ: Henne nummer 4 2015. Vis mer

En filler er en kunstig fremstilt, legemiddelsklassifisert gelé som injiseres i hudens dypere lag for å fylle ut vevet. En behandling går ut på at en lege eller sykepleier med spesialist­kunnskap innen estetiske injeksjonsbehandlinger injiserer en filler i/under huden i behandlingsområdet. Avhengig av hvilken behandling som utføres, injiseres ulike filler­produkter i ulike mengder og på ulike dybder i huden. Ved behandling av en rynke benyttes en betydelig mindre mengde enn ved en hakeforstørrelse. Det finnes mange ulike merker på markedet. De mest kjente er Restylane, Juvederm og Radiesse.

Fillerproduktenes bruksområder:

  • Fylle ut og minske rynker og linjer i ansiktet.
  • Glatte ut ujevnheter (groper, arr, misdannelser).
  • Forsterke ansiktets konturer (hake, kinnbein, kjevelinje, lepper).
  • Rette opp for å skape symmetri i ansiktet.
  • Øke volumet i utvalgte kroppsdeler. 
  • Viktig å vite: En filler kan ikke erstatte et kirurgisk inngrep som en ansiktsløftning eller en forstørrelse ved hjelp av et implantat. Hvor lenge effekten varer er både individuelt og avhengig av hva slags type filler/behandling du velger, samt område som behandles. Vanlig er likevel å få en «touch up» etter 6–9 måneder og etter langvarig bruk, ca. 1 gang per år.

Denne artikkelen er også publisert i Henne 4 2015.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer