POPULÆRT: Det er flere årsaker til at mange kvinner ønsker å ta permanent make-up. De siste årene har det blitt populært å tatovere leppene og øyenbrynene.  Foto: © Zoonar/Martin Benik
POPULÆRT: Det er flere årsaker til at mange kvinner ønsker å ta permanent make-up. De siste årene har det blitt populært å tatovere leppene og øyenbrynene. Foto: © Zoonar/Martin Benik Vis mer

Store Lepper

Vurderer du å ta permanent make-up?

- Husk at permanent make-up føres ned i huden og varer over flere år.

Tenk å våkne hver eneste dag med bryn som er ferdig fikset! Høres fristende ut, ikke sant? Det finnes tilbud der ute for de som ønsker å ha en god base på øyenbryn, øyelokk og lepper. Men det er også ting du må være obs på før du tar steget og åpner lommeboka; det er jo faktisk ansiktet ditt det er snakk om. 

Permanent make-up, kosmetisk tatovering eller mikropigmentering. Kjært barn har mange navn, forklarer Hege Treiborg ved Long-time-liner Scandinavia. Hun er utdannet make-up artist og linergist, med 16 års erfaring innen kosmetisk tatovering. 

- Til forskjell fra tradisjonell tatovering er utstyret og fargepigmentene for permanent make-up tilpasset bruk i ansiktet og går ikke like dypt som ved tradisjonell tatovering, forklarer Treiborg. 

LES OGSÅ: Perfekte øyenbryn på 1-2-3

Husk: Det varer i flere år 

Permanent make-up er altså mer skånsom for huden og varigheten kan variere fra person fra person. (Psst: Vær forsiktig med peeling og skubb i ansiktet!

- Permanent make-up varer i to til fem år. Varigheten avhenger av hudtypen til kunden, fargen vi bruker og mengde av farge. Det vil altså gradvis forsvinne, og trenger derfor oppfriskning dersom man vil vedlikeholde det, sier Treiborg. 

Ønsker man å la tatoveringen forsvinne, vil den uten vedlikehold gradvis fade ut gjennom årene, før det til slutt blir borte.

LES OGSÅ: 9 eyeliner-triks alle jenter bør kunne - gir perfekt resultat hver gang!

Kan være kosmetiske og medisinske årsaker

Det er flere årsaker til at mange kvinner ønsker å ta permanent make-up. Treiborg forteller om kunder som gjennom årene har begynt å miste farge og konturer, at leppene er blitt blekere eller at øyenbryn forsvinner. Ellers har du de som rett og slett ikke er særlig flinke til å sminke seg og ønsker hjelp til å se mer opplagte og freshe ut. 

- Vi gjør også mye medisinsk tatovering. Kunder som har hårsykdommen Alopecia areata ønsker for eksempel bryn og eventuelt eyeliner. Vi gjør også arrkorrigering på mindre arr, forklarer hun og understreker at tatovering ikke er sminke, men ment for å fremheve deg på en naturlig og flatterende måte. 

- Husk at sminke legges utenpå huden og kan renses vekk, mens permanent make-up føres ned i huden og varer over flere år. Et godt resultat er avhengig av at du velger en erfaren terapaut med god kunnskap til faget.  

LES OGSÅ: 1 av 3 kvinner vil oppleve mannlig hårtap

PERMANENT SMINKE: Permanent make-up skal ikke erstatte vanlig sminke.  Foto: starush - Fotolia
PERMANENT SMINKE: Permanent make-up skal ikke erstatte vanlig sminke. Foto: starush - Fotolia Vis mer

- Kan gi reaksjoner som inflammasjon 

Hudlege og spesialist i indremedisin ved Aleris Bodø, Olaf H. Antonsen, er skeptisk til tatovering og kosmetisk tatovering. Han forteller at det i verste fall kan få et uheldig utfall. 

- Kosmetisk tatovering har blitt mer populært de siste årene, og særlig blant litt mer voksne kvinner. Men kosmetisk tatovering har akkurat de samme ulempene som annen tatovering, nemlig at kjemiske fargestoff trykkes inn i huden som egentlig ikke skal være der. 

Han forklarer at siden kosmetisk tatovering gjerne gjøres på hudområder som er tynnere og mer ømfintlige, kan det i noen tilfeller gjøre at en eventuell negativ reaksjon kan bli sterkere enn på andre områder av huden. 

- Kjemiske forbindelser trykkes inn i huden, og det kan gi reaksjoner som for eksempel inflammasjon, en betennelseslignende forsvarsreaksjon i huden. Alvorlighetsgraden varierer, men det finnes rapporter om uheldige reaksjoner på kosmetisk tatovering. 

Videre sier Antonsen at du bør tenker deg grundig om og gjøre ordentlig research før du bestemmer deg for å ta en hver type tatovering. 

LES OGSÅ: Har du en tatovering du har lyst til å få fjernet? 

Sjekk erfaring nøye!

Så det å gjøre grundig research er viktig, men du må også være obs på at det ikke er alt salongene kommer til å godta. Permanent make-up skal som sagt se naturlig ut, og det hender at kundene kommer med urealistiske forventninger.

Anne Berit Eide er daglig leder og eier av Oslo Hudpleieklinikk. Hun forklarer at man må være helt sikker før man gjennomfører permanent make-up.

- Å tatovere seg i stedet for å legge make-up er en dårlig idé. Det skal forsterke for eksempel bryn, men skal se pent ut. Man bør ikke tatovere knallrød eller rosa lepper. Hos oss tatoverer vi i tråd med den fargen kunden ellers har på leppene. Har du helt lys hud og lyse vipper blir det ikke fint om den tatoverte eyelineren er helt sort, sier hun og tipser: 

- Be salongen eller tatovøren om å få se før- og etterbilde av det de har gjort tidligere. Sjekk erfaring nøye. Bruk tid i forkant på å kontrollere at vedkommende er flink. Og sørg for at du får komme til oppfølgingstime, inkludert i prisen. Tegn gjerne opp hvordan du vil ha det og vær sikker på at det er slik du ønsker at det skal se ut. 

Eide forklarer at dersom du tar permanent make-up må du også være klar over at det ikke vil se veldig pent ut de første ukene. Fargene vil være ekstra sterke, og siden det tross alt er tatovering, vil du kunne oppleve å bli hoven. 

- Ikke ta permanent make-up dagen før bryllupet ditt eller en første date, da kan du se ganske skummel ut! 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: