Gjenbruk

Zara oversvømmer gjenbruksbutikkene

– Bidrar til å trigge et forbruksmønster som ikke er sunt for planeten og som vedlikeholder etterspørsel, mener gjenbruksappen Tise.

GJENBRUK: Det spanske fast fashion-merket dominerer i gjenbruksbutikker. FOTO: NTB
GJENBRUK: Det spanske fast fashion-merket dominerer i gjenbruksbutikker. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjenbruk blir mer populært, og hvert år får millioner av plagg nye eiere.

Så langt, så bra.

Men hva skjer når gjenbruksplattformene oversvømmes av den mer bærekraftige motens nemesis, nemlig fast fashion.

For nå er Zara det mest populære merket på tvers av flere andrehåndsplattformer.

Den britiske shoppingplattformen Savoo melder at den spanske fast fashion-giganten er den som videreselges mest på tvers av plattformer som Depop, Ebay, Vestiaire Collective og Asos Marketplace.

– Det bekrefter bare at Zara har en forretningsmodell basert på overproduksjon, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender til KK.

– Zara kan ha over 20 kolleksjoner i året, og er blant de kleskjedene som har prøvd å få oss til å tro at for å være de beste utgavene av oss selv så må vi følge raske trender og bytte ut klærne våre – ofte, legger hun til.

– Når vi rydder i klesskapene for å få plass til atter nye plagg, ja da er det klær fra Zara og andre kjeder som dumpes på gjenbruksbutikkene. At disse også er de mest populære i gjenbruksbutikker, sier noe om det utrolige tempoet i denne syklusen. Vi kvitter oss med plaggene etter lite eller ingen bruk, sier Riise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.