Historiske strømpriser

1 kilowatt-time: 58 kroner!

Dagens strømpriser er skyhøye sammenlignet med i fjor. Men hvordan var strømbruken og strømprisene i «gamle dager»?

STRØM OG STRØMPRISER: På 30-tallet brukte en gjennomsnittlig nordmann mindre strøm på ett år, enn det vi gjør i løpet av en måned i dag. Foto: NTB
STRØM OG STRØMPRISER: På 30-tallet brukte en gjennomsnittlig nordmann mindre strøm på ett år, enn det vi gjør i løpet av en måned i dag. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om du syns strømregningen har vokst kraftig i det siste, så har den definitivt det - og ikke bare litt:

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har den totale prisen en husholdning betaler per kilowatttime (kWh), økt med 101,6 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med for ett år siden. Og det man betaler for kun strøm, uten nettleie og avgifter, har økt med 429,9 prosent i perioden! Den største prisøkningen gjelder spotpris-avtaler, viser tallene.

SSB gjennomsnittsprisen på elektrisitet for husholdninger, eksklusiv avgifter og nettleie, var i tredje kvartal i år 76,3 øre per kWh.

Strømpriser før i tida

Men la oss ta et lite tilbakeblikk på strømprisene og sammenlikne med da strøm fortsatt var en kuriositet og ikke noe folk flest hadde tilgang på:

I Norge ble strøm i hovedsak brukt til belysning i starten, også i hjemmene. Hammerfest var den første byen i Norge som fikk kommunal elektrisk belysning basert på glødelamper allerede i 1890, skriver Teknisk ukeblad. Å bruke strøm til noe annet enn belysning var derimot ikke for hvermannsen: I 1890 kostet strømmen 75 øre/kWh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer