Privat AFP

20 dager avgjorde: Mistet retten til AFP og millionbeløp

Retten til privat AFP avhenger blant annet at jobber i en eller flere bedrifter tilknyttet den private AFP-ordningen i en viss periode før du fyller 62 år - og at du er det som kalles reell arbeidstaker. Hvis ikke kan store pensjonsbeløp bortfalle, slik denne historien viser.

PENSJON: Kvinnen i vårt eksempel manglet 20 dager som reell arbeidstaker for å få privat AFP, og gikk dermed glipp av en millionsum i pensjon. Illustrasjonsfoto: NTB
PENSJON: Kvinnen i vårt eksempel manglet 20 dager som reell arbeidstaker for å få privat AFP, og gikk dermed glipp av en millionsum i pensjon. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er foreslått flere endringer i den offentlige AFP-ordningen, som blant annet innebærer forslag om at AFP-ordningen i privat sektor kan telle med i kvalifiseringen til offentlig AFP.

Jobber du derimot privat i en bedrift tilknyttet den private AFP-ordningen, er det viktig å være klar over hvilke vilkår som gjelder for å sikre deg privat AFP fra fylte 62 år.

Fellesordningen for AFP, som administrerer AFP-ordningen i privat sektor, påpeker på sine nettsider at du fra du fyller 53 år bør være oppmerksom dersom det skjer endringer i ansettelsesforholdet ditt, ettersom retten til AFP kan bortfalle på bakgrunn av slike endringer. For eksempel kan et jobbskifte sent i karrieren påvirke din rett til å få AFP - og det kan utgjøre et kraftig tap i pensjonen din for resten av livet. I denne artikkelen (krever innlogging) kan du lese mer om hvilke tabber som kan føre til at du mister retten til privat AFP.

Også historien vi forteller om i denne artikkelen, viser tydelig hvor lite som skal til for at retten til privat AFP bortfaller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer