Oppbevare kontanter hjemme

5 ting du må vite før du putter penger i madrassen

Kontanter hjemme kan bety trygghet for noen. Men det utgjør også en risiko.

CASH IS NOT SO KING: Nylig ble 100- og 200-kroner sedlene erstattet med nytt motiv, men færre bruker dem. FOTO: NTB Scanpix
CASH IS NOT SO KING: Nylig ble 100- og 200-kroner sedlene erstattet med nytt motiv, men færre bruker dem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): På ti år har bruken av kontanter som betalingsmiddel i Norge sunket som en stein i havet. Kun 11 prosent betalte med papirsedler og mynter det siste året, og sannsynligvis enda færre samler på kontanter hjemme hos seg selv.

Har du først bestemt deg for å oppbevare penger hjemme er det et par ting du bør vite:

1) Du kan miste pengene

- Faren med å ha store kontantbeløp liggende hjemme er at de kan bli borte. En brann, innbrudd eller rett og slett at du roter dem bort, kan gjøre at pengene forsvinner, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Ikke alle innboforsikringer dekker tap av store kontantbeløp. Hvor store beløp som erstattes vil variere fra selskap til selskap, så det kan være lurt å sjekke hvor mye din forsikring dekker.

2) Banken sikrer

Har du penger liggende hjemme fordi du er redd for at banken skal miste dem, trenger du egentlig ikke det.

Setter du pengene i banken er det de som skal passe på dem, og de er også godt sikret, opplyser Sandmæl:

- I Norge er vi heldige og har solide banker, men hvis det skulle skje at banken går konkurs er du faktisk sikret mot å miste pengene dine. Bankenes sikringsfond er et fond som garanterer for innskudd inntil to millioner kroner, inklusive renter, i alle norske banker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.