60-åring ble anbefalt å si opp, men fikk ingen begrunnelse

Dersom arbeidstakeren ikke selv sa opp ville sjefen sette i gang en oppsigelsesprosess. Burde hen takke ja til tilbud om lønn i oppsigelsestiden og etterlønn? - Nei, mener eksperten.

SI OPP SELV? Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp? Det spør en leser i Vi over 60. Illustrasjonsfoto: Shutterstock NTB
SI OPP SELV? Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp? Det spør en leser i Vi over 60. Illustrasjonsfoto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Arbeidstilsynet avsluttes et arbeidsforhold ved at enten arbeidsgiver eller arbeidstaker leverer en skriftlig oppsigelse. Det er faste regler for hvordan en oppsigelse skal skje - både for arbeidstaker og arbeidsgiver. En lovlig oppsigelse må være saklig begrunnet.

Eksempler på saklige begrunnelser er alvorlige brudd på arbeidsavtalen og nødvendig bemanning eller omstilling.

Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke, ifølge Arbeidsmiljøloven, saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker.

Ble bedt om å si opp

En leser av Vi over 60 fikk en overraskende beskjed fra arbeidsgiver. Beskjeden fra sjefen var at hen burde si opp selv eller oppleve å bli sagt opp.

Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp spør den bekymrede leseren:

«Jeg er 60 år og har de siste seks årene arbeidet i et firma med 20 ansatte. Jeg ble forleden innkalt til en oppfølgingssamtale, hvor daglig leder helt overraskende opplyste om at jeg ikke lenger er med i firmaets framtidsplaner. Han ga meg ingen begrunnelse, men anbefalte at jeg selv sa opp. I så tilfelle ville han umiddelbart frita meg for arbeidsplikt og betale meg full lønn i oppsigelsestiden på tre måneder, samt betale tre måneders etterlønn. Til sammen seks måneders lønn. Dersom jeg ikke selv sa opp og aksepterte tilbudet, ville han iverksette en formell oppsigelsesprosess begrunnet i behov for omorganisering. Det hører med til historien at vi er en AFP-bedrift og jeg risikerer nå å miste min AFP-pensjon. Bør jeg akseptere tilbudet og selv si opp min stilling?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer