Fysisk og psykisk alder:

73 er det nye 65

I gjennomsnitt er norske seniorer nesten ti år yngre enn resten av verden.

LENGRE OG BEDRE LIV: Endret livsstil har økt levestandarden. Norske seniorer i dag er friskere både fysisk og psykisk enn før. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock
LENGRE OG BEDRE LIV: Endret livsstil har økt levestandarden. Norske seniorer i dag er friskere både fysisk og psykisk enn før. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Ifølge ny forskning, publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, har norske seniorer svært god helse sammenliknet med resten av verden.

En norsk 73-åring har helse som en gjennomsnittlig 65-åring på verdensbasis, melder P4-nyhetene, som i forbindelse med studien har snakket med lege og stipendiat Siri Storeng ved NTNU om temaet.

Hun forklarer at forskerne har arbeidet ut fra en skala for å sammenlikne kroppens fysiske alder som et mål på aldring. Norske seniorer kommer godt ut, men Japan har høyest biologisk alder i verden. Helsa til en japansk 76-åring kan sammenliknes med en gjennomsnittlig 65-åring på verdensbasis.

Bedre helse

Gjennomsnittlig levealder i Norge er 84,5 år for kvinner og 81 for menn. Storeng påpeker at vi har bedre levekår, bedre behandlingsmuligheter og endret livsstil.

Storeng har selv forsket på temaet basert på tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer