Kredittkort lån og gjeld

Advarer om dobbel Black Friday-smell

- Mange betaler fremdeles på fjorårets Black Friday og jeg frykter at mange kommer til å bruke kredittkort som redningen under årets Black Friday - selv om de ikke har råd til det.

BLACK FRIDAY PÅ KREDITT? Mange betaler fremdeles på fjorårets Black Friday-handel, ifølge inkassoselskap. De frykter at mange i år ikke vil greie å betale regningen når den forfaller til betaling - og at slike ubetalte regninger kan føre til at man i tillegg får andre problemer, som å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring. Foto: NTB/Shutterstock
BLACK FRIDAY PÅ KREDITT? Mange betaler fremdeles på fjorårets Black Friday-handel, ifølge inkassoselskap. De frykter at mange i år ikke vil greie å betale regningen når den forfaller til betaling - og at slike ubetalte regninger kan føre til at man i tillegg får andre problemer, som å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger mange å kjøpe på kreditt, sier Geir Grindland, daglig leder i inkassoselskapet Inkassopartner AS, til Vi.no.

Grindland frykter at mange kommer til å ta Black Friday på kreditt - og at de ikke har penger å betale med når fakturaen kommer.

- Dermed blir mange sittende med en vond klump i magen når fakturaen forfaller. De vet godt at pengene må tilbakebetales - mest sannsynlig med en veldig høy rente, sier han, og poengterer at mange fremdeles betaler på fjorårets Black Friday.

- Økningen av inkasso mot 50-60-åringene øker

Han viser til at nordmenn har en forbruksgjeld på rundt 150 milliarder kroner (tall fra Gjeldsregisteret). En fersk rapport fra Finanstilsynet om utviklingen i forbruksgjeld konkluderer med at andelen ny, misligholdt forbruksgjeld som er til inndrivelse hos inkassoforetak har økt, fra 9,8 prosent ved utgangen av 2021 til 12,7 prosent ved utgangen av første halvår 2022.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.