Eldre kvinner svindles over telefon

Advarer om ny svindelbølge

- Kynisk og utspekulert, sier antisvindelekspert om svindlerne som ringer hjem til eldre kvinner. Såkalt Olga-svindel har fått en kraftig oppsving den siste måneden.

Den første telefonen sår frykt. Den andre inngir tillit. Eldre gir fra seg bank-info i desperasjon for å motvirke svindel.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
Den første telefonen sår frykt. Den andre inngir tillit. Eldre gir fra seg bank-info i desperasjon for å motvirke svindel. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bare den siste måneden har SpareBank1 registrert 23 nye svindeltilfeller blant sine kunder. Samtlige er eldre kvinner som er blitt fralurt penger over telefon. Gjennomsnittsbeløpet er kr 200 000.

– Svindlerne bruker svært kyniske og utspekulerte metoder, og det er viktig å være på vakt, sier Anna Rønning, som leder Digitale Bedragerier-teamet i SpareBank 1.

- Dette er mye penger, i tillegg til at det er en veldig vond og trist opplevelse for de det gjelder. Svindlerne retter seg mot en særlig sårbar gruppe, og metodene deres kan være vanskelige å avsløre. Vi jobber hele tiden for å avverge slik svindel, men det er også svært viktig at kundene selv er på vakt.

Tiltalt for Olga-svindel

I oktober i fjor skrev NRK om det bankene nå kaller Olga-svindel: Svindlerne ser etter ofre med navn som var populære for 70 til 90 år siden, som Gerd, Anne, Sigrid og Olga. Personer med navnet Olga var ifølge NRK mest utsatt. I mars ble en mann tiltalt for 15 tilfeller av Olga-svindel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer