AFP pensjon

AFP: Foreslår store endringer

AFP i offentlig sektor skal endres - og forslagene er nå ute av sekken. Den nye AFP-ordningen vil gjelde de som fyller 60 år til neste år - og alle som er yngre enn det.

AFP: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen Foto: ALF SIMENSEN / NTB
AFP: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen Foto: ALF SIMENSEN / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2018 ble det avtalt at avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor skulle endres etter mønster fra AFP i privat sektor. Det har imidlertid ikke vært bestemt akkurat hvordan den nye modellen skulle bli. Og nå er forslagene klare. Endringene vil gjelde 1963-årgangen og alle som er født etter det.

– Jeg er glad for at vi nå sender forslaget på høring. 1963-kullet fyller 62 år i 2025, og det betyr at regelverket for ny offentlig AFP må være på plass i god tid før det, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Målene med ny offentlig AFP er at den skal gi offentlig ansatte bedre mulighet til å kompensere for effekten av levealdersjusteringa, den skal styrke insentivene til å stå lenger i jobb - og den skal bygge ned mobilitetshindre mellom offentlig og privat sektor.

Offentlig AFP per i dag er nemlig en tidligpensjonsordning som forutsetter at arbeidstakeren slutter i jobb, helt eller delvis. Dette til forskjell fra privat AFP som er et livsvarig tillegg til tjenestepensjon og pensjon fra folketrygden - og som tillater at du kan fortsette å jobbe som før selv om du starter uttak av AFP. Det er heller ingen motregning mot inntekt når man har startet uttak av AFP i privat sektor, slik det er for offentlig AFP per i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer