Arveskatt: - Kan skape vanskelige økonomiske situasjoner for personer med helt ordinære inntekter

Flere advarer om ny arveskatt: Det er «vanlige folk» som vil måtte betale - ikke enkeltfamiliene med opphoping av formue som Skatteutvalget sier de vil treffe. Og ikke minst: Man risikerer at eiendeler som har vært i familiens eie i lang tid må selges, fordi arveskatten blir for mye å betale.

SKATT PÅ ARV: Skatteutvalget har foreslått å gjeninnføre en arveskatt. Mange mener dette vil treffe vanlige folk - og ikke de med store familieformuer som utvalget sier de ønsker å treffe. Foto: NTB
SKATT PÅ ARV: Skatteutvalget har foreslått å gjeninnføre en arveskatt. Mange mener dette vil treffe vanlige folk - og ikke de med store familieformuer som utvalget sier de ønsker å treffe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rett før jul 2022 la Skatteutvalget fram sin utredning for finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Blant anbefalingene fra utvalget er en rekke endringer i skatt for boligeiere, økt skatt på pensjonsinntekter som mange nå advarer mot vil føre til skattesmell for pensjonister - og de anbefaler å gjeninnføre arveavgiften.

Det er flere enn Skatteutvalget som har tatt til orde for å få tilbake arveavgiften, i hovedsak av rettferdighetsmessige årsaker. Dette gjelder blant annet fagforeningene, og også SV jobber for en skatt på arv - selv om de ikke fikk gjennomslag for dette i budsjettforliket for 2023 mellom dem og regjeringen.

Derfor vil Skatteutvalget ha skatt på arv

Skatteutvalget viser til at da arveavgiften ble opphevet i 2014, hadde den vært en del av det norske skattesystemet i over 200 år. Og nå foreslår de altså å gjeninnføre den - som en arveskatt.

Utvalget skriver i utredningen at det er gode grunner for å gjeninnføre en skatt på arv, som at det er gunstig fra et fordelingsperspektiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer