Bankdirektør ble offer for identitetstyveri

I postkassen lå en bekreftelse på innvilget kreditt på 50.000 kroner. Da hadde svindlerne allerede handlet for hele summen - i bankdirektørens navn.

Thor Christian Haugland er banksjefen som selv ble svindlet av ID-tyver. - Mange føler seg dumme og kvier seg til å anmelde. Vit at du ikke er alene, og anmeld alt, er hans råd. Foto: Privat
Thor Christian Haugland er banksjefen som selv ble svindlet av ID-tyver. - Mange føler seg dumme og kvier seg til å anmelde. Vit at du ikke er alene, og anmeld alt, er hans råd. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Thor Christian Haugland er konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i Sparebank 1 SR-Bank, og er langt over gjennomsnittet opptatt av personsikkerhet. Likevel opplevde han å få personopplysningene sine stjålet. Han vet at det er et stort marked for kjøp og salg av personnummer, og reagerte idet han så de to brevene i postkassen fem dager før jul i 2008.

– Det ene var fra et kredittvurderingsselskap, og det andre fra en nettbutikk, forteller han.

- Det første inneholdt en hyggelig hilsen og en bekreftelse på at en kreditt på 50.000 kroner var blitt innvilget. Det andre var en bekreftelse på mitt kjøp av hvite- og brunevarer for det samme beløpet som kreditten var på. Leveringsadressen for varene var også oppgitt, men det var ikke min adresse.

- Ubehagelig og skummelt

Noen hadde søkt om kreditt og gjennomført kjøp i Hauglands navn.

– For å kunne gjøre det hadde de på en eller annen måte klart å få tak i mitt fødsels- og personnummer. Jeg reagerte umiddelbart og fikk meldt fra om at jeg var blitt svindlet, og at disse kjøpene ikke hadde noe med meg å gjøre. Det jeg reagerte på var at det ikke var noen logisk kontroll fra selgeren sin side, med tanke på hvem som hadde bestilt varene, og hvor de ble levert. Adressene samsvarte jo ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.