Ny svindelmetode

«Banken» ber deg overføre penger til trygg konto

Men det er slett ikke banken din som ringer deg, advarer Sparebank1.

SVINDEL: Ringer det som tilsynelatende er banken eller politiet og ber deg overføre penger til en trygg konto, bør du legge på. Illustrasjonsfoto: NTB
SVINDEL: Ringer det som tilsynelatende er banken eller politiet og ber deg overføre penger til en trygg konto, bør du legge på. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

SpareBank 1 advarer i en pressemelding nå mot en ny type svindel. Svindelmetoden går ut på at «bankens sikkerhetsavdeling» ringer for å fortelle at kontoen din er hacket, og at du derfor må overføre pengene til en «sikker» eller «trygg» konto.

- I «sikker konto»-svindel er det offeret selv som overfører pengene til svindleren. Du blir ikke bedt om å gi fra deg BankID-opplysninger, passord eller bekreftelse i BankID-app, men blir rett og slett manipulert til å overføre penger direkte, forteller leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, Anna Rønning.

Vi.no skrev i fjor om den voldsomme økningen i Bank-ID-svindler, som i stor grad har rammet eldre bankkunder.

Overfører penger til svindlerens konto

Ifølge Sparebank1 er den største forskjellen på tidligere svindelmetoder og denne, at det er kunden selv som overfører pengene til en såkalt muldyrkonto som svindlerne kontrollerer.

Noen ganger er det «banken» som ringer, andre ganger «politiet» eller «Økokrim» på «bankens» vegne. Svindleren vil påstå at pengene dine er i fare, men berolige med at de vil være trygge på en «sikkerhetskonto» de ber deg om å overføre pengene dine til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.