Ny regulering av minstepensjon?

- Betydelig tap for minstepensjonistene

Et nytt lovforslag kan gi minstepensjonistene mindre. Regjeringen foreslår å endre måten minste pensjonsnivå reguleres på. Dette er dårlige nyheter for landets minstepensjonister, ifølge økonomer.

VIL ENDRE MINSTEPENSJONEN FRA NAV: Støre-regjeringen foreslår å endre måten minstepensjonen skal reguleres på. Dersom forslaget får medhold i Stortinget, vil det bety at minstepensjonistene får enda mindre, ifølge økonomer. Foto: NTB
VIL ENDRE MINSTEPENSJONEN FRA NAV: Støre-regjeringen foreslår å endre måten minstepensjonen skal reguleres på. Dersom forslaget får medhold i Stortinget, vil det bety at minstepensjonistene får enda mindre, ifølge økonomer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det nye lovforslaget handler om hvordan alderspensjoner skal reguleres - og forslaget er at løpende pensjoner skal reguleres med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst, med virkning fra 2022.

I innstillingen foreslås det i tillegg at den nye beregningsmodellen også skal gjelde for regulering av minste pensjonsnivå (minstepensjon) og garantipensjon.

Men dette er dårlig nytt for minstepensjonistene, ifølge økonomene Vi.no har snakket med.

- Det er liten tvil om at dette over tid vil gi en lavere regulering av minstepensjon enn dagens regler, uttaler Birger Myhr, siviløkonom i det uavhengige pensjonsrådgivningsselskapet Pensjonseksperten.

Det samme sier pensjonsekspert Marianne Christensen i Sparebank 1-gruppen:

- Over tid kan de nye reglene utgjøre et betydelig tap for minstepensjonistene.

Hun legger til at vi samtidig må huske på at det pågår en evaluering av hele pensjonsreformen som vil avgi sin rapport til sommeren og at spørsmålet om minstepensjon og fattigdomsgrensen på ingen måte er besvart gjennom lovendringen nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.