Skattelister

Da alle kunne bla i skattelistene

Skattelistene har vært til offentlig beskuelse helt siden 1863.

SKATT: Skattelistene gjennomgås ved Oslo Skattefogdkontor, 1953. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB
SKATT: Skattelistene gjennomgås ved Oslo Skattefogdkontor, 1953. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du husker det kanskje også: Da skattelistene ble lagt ut for offentlig beskuelse i banken, på likningskontoret eller andre offentlige steder. Kanskje var det kø for å komme inn til listene, eller kanskje var du blant dem som snek deg inn med jakkeslaget høyt oppe - for du ville jo ikke bli tatt for en «kikker»?

Offentlig siden 1863

Helt siden 1863 har skattelistene med likninga vært offentlige.

I begynnelsen skjedde dette dels ved oppslag og dels ved at skattelistene ble trykt og distribuert. Full spredning av skattelister er altså ikke noe nytt som følge av datasamfunnet, skriver museet IKA Møre og Romsdal på Digitalt museum.

Museet har likningsprotokoller og skattelister fra midten av 1800-tallet og fram til 1965, fra de fleste kommunene i fylket.

I et bildeeksempel på Digitalt museum vises en «Protokol for Hovud-Ligningen» (protokoll for hovedlikningen) fra 1907. Der kan man finne informasjon om skattyterens navn, stilling, skatteklasse, bosted, formue og inntekt, utliknet skatt - samt hvor mange personer skattyteren var forsørger for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer