Da Britt tok ut AFP, kom uførekravet på 189 000 kroner

Kvinnen mottok uførepensjon fra Statens Pensjonskasse i mange år. Da hun så tok ut AFP, ble dette ikke gitt beskjed om til pensjonskassa, som nå krever tilbake deler av uførepensjonen.

SAMORDNING AV YTELSER: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser, vil disse i mange tilfeller måtte samordnes for at du ikke får utbetalt mer enn du har krav på. Foto: NTB
SAMORDNING AV YTELSER: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser, vil disse i mange tilfeller måtte samordnes for at du ikke får utbetalt mer enn du har krav på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stikkordet i denne, og mange andre saker som Trygderetten behandler, er samordning: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser fra det offentlige, skal disse i mange tilfeller samordnes.

En egen lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser regulerer hvilke pensjoner og trygdeytelser som skal samordnes, ifølge Statens Pensjonskasses pensjonsblogg. Uten slik samordning ville mange fått høyere inntekt som pensjonist enn som yrkesaktiv, skriver de i bloggen.

I denne konkrete saken som Trygderetten har behandlet, har «Britt», født i 1956, mottatt uførepensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK) i mange år. Men når hun så starter uttak av AFP i 2019, blir denne ikke samordnet med uførepensjonen – som skulle vært redusert fra og med oppstart av AFP-utbetalingene.

Og det er her problemet ligger.

Uførepensjon og AFP ikke samordnet

Etter at Britt ble innvilget avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor 1. august 2019, skulle hennes uførepensjon fra SPK vært redusert på grunn av reglene om samordning. Det ble den derimot ikke, og Britt fikk en feilutbetaling av uførepensjon helt fram til 31. januar 2021. Hun fikk altså mer utbetalt enn hun skulle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.