Jobbe i ferien:

Derfor bør du koble helt av når du har ferie

Forskning viser at det faktisk lønner seg å koble helt av når du tar ferie. Klarer du ikke la være å sjekke e-post eller være pålogget, kan det øke risikoen for utbrenthet.

JOBBE I FERIEN? Spesielt menn har lett for å sjekke mail eller gjøre andre jobbrelaterte oppgaver når de egentlig har ferie. Og av menn over 50 som jobber i ferien jobber de flest timer i løpet av en uke. Foto: NTB
JOBBE I FERIEN? Spesielt menn har lett for å sjekke mail eller gjøre andre jobbrelaterte oppgaver når de egentlig har ferie. Og av menn over 50 som jobber i ferien jobber de flest timer i løpet av en uke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet mener det er en uheldig trend å sjekke e-post og ikke koble seg helt av jobben når man tar ferie.

– Det er selvsagt bra for oss å yte på jobben – det er sunt å bruke både hode og kropp for å prestere. Men likeledes er det veldig viktig med avbrekk, hvor vi gjør og tenker på noe helt annet enn arbeidsrelaterte oppgaver, utfordringer eller stress. Det trenger vi for å restituere oss, sier forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved OsloMet i en pressemelding.

Sjekker du derimot e-posten hver morgen, eller svarer på jobbrelaterte telefoner, blir du stadig vekk minnet på jobb. Selv om det bare tar noen minutter, vil det likevel sette i gang noen tankeprosesser i hodet ditt.

– Du fortsetter å gruble på jobbspørsmål – og vil slite med å oppnå den samme mentale avkoblingen som du hadde fått ved å være helt avlogget, sier Hoff Bernstrøm.

Og dette kan øke risikoen for å bli utbrent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer