Derfor elsker vi å hamstre

Kjøpegal eller hobbysamler – når blir det sykelig?

Overforbruk kan ha ulike årsaker. - Å kjøpe ting er ikke kontroversielt, det signaliserer tvert imot ofte status og er akseptert av samfunnet, sier psykologen Volen Ivanov, forsker ved Karolinska institutet i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
Overforbruk kan ha ulike årsaker. - Å kjøpe ting er ikke kontroversielt, det signaliserer tvert imot ofte status og er akseptert av samfunnet, sier psykologen Volen Ivanov, forsker ved Karolinska institutet i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Hva er det som får oss til å fylle handlevogna med salgsvarer når skap og skuffer er proppfulle fra før? Og hvorfor er det så vanskelig å kvitte seg med ting?

Vårt forhold til ting er like gammelt som menneskehetens historie. Men når vi mennesker en gang gjorde entré på jorda som jegere og samlere, ante vi ikke at vi noen hundre tusen år senere lett skulle kunne fylle et toetasjes hus med ting – pluss kjeller, loft, uthus og hytte.

Vår genetisk programmerte evne til å samle er rett og slett blitt et problem.

Arvelig hamstring

Psykologen Volen Ivanov er forsker på Karolinska institutet i Stockholm. Han skiller mellom hobbysamlere og det som er mer sykelig samling (hoarding på engelsk). For mens den første typen gjerne samler av en spesielle interesse og har god orden på tingene, preges den andre av et samlersyndrom som leder til berg av ting og tang – og ofte reaksjoner fra omgivelsene.

Tvillingstudier taler sitt tydelige språk:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer