Når ta ut pensjon?

Derfor er det flere som pensjonerer seg tidlig

– Mange går på en smell.

TIDLIG PENSJON: Flere og flere er lykkelige over å kunne pensjonere seg tidlig. Likevel er det noen som angrer på det. Foto: Scanpix.
TIDLIG PENSJON: Flere og flere er lykkelige over å kunne pensjonere seg tidlig. Likevel er det noen som angrer på det. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Et mål med Pensjonsreformen 2011 var å få folk til å jobbe lenger. Reformen åpnet for mulighet til å ta ut pensjon når som helst mellom 62 og 75 år.

Nå er det en kraftig økning i antall personer som slutter i arbeidslivet når de fyller 62.

Forventer å dø tidligere

Det er de som forventer at de ikke vil leve så lenge, som tar ut pensjon tidlig.

Det viser en fersk studie fra forskere ved BI og Statistisk sentralbyrå.

Christian N. Brinch fra BI, Ola L. Vestad fra SSB og University of Chicago, og Dennis Fredriksen ved SSB, har forsket på konsekvensene av dette. Funnene blir presentert i studien "Life Expectancy and Claiming Behavior in a Flexible Pension System".

Forskerne har først studert sammenhengen mellom uttak av pensjon ved 62 år og hva slags forventet levealder den enkelte har – hvor lenge man antar at man vil leve vurdert etter for eksempel hvor lenge andre i familien har levd, egen livsstil og helse.

De finner at personer som velger tidlig uttak av pensjon, i stor grad er de som har mest å tjene på tidlig uttak, som følge av kort forventet levetid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer