Derfor er tarmen så viktig for helsa

Vi mennesker er et vandrende økosystem, med flere mikroorganismer enn kroppens egne celler. De fleste befinner seg i tarmen og kan ha stor betydning for helsa.

TARMENS FUNKSJON: Mikrobier i tarmen er etter alt å dømme viktigere enn det vi har forstått, for helsa. Foto: NTB
TARMENS FUNKSJON: Mikrobier i tarmen er etter alt å dømme viktigere enn det vi har forstått, for helsa. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Blandingen av bakterier og mikroorganismer – mikrobiomet i tarmen – har de siste tiårene vært gjenstand for stor forskningsinteresse. I tarmens mørke og oksygenfrie verden lever nemlig et uendelig antall bakterier og mikrober. Ifølge vitenskapen skal det befinne seg 100 milliarder av dem – og noen er avgjørende for vår langsiktige helse. Det gjelder blant annet i alt fra å styre immunforsvaret til å sørge for god fordøyelse, forbedre humøret og mange andre helseutfordringer. Blant annet mener man at IBS (irritabelt tarmsyndrom), underliggende betennelsestilstander og fedme kan ha sammenheng med bakteriefloraen i tarmen.

– Hvert voksent menneske bærer om lag to kilo mikrober med seg, i form av ørsmå livsformer som bakterier, sopp, virus og parasitter, hvorav hovedvekten befinner seg i tarmen, sier professor Alessio Fasano ved Harvard Medical School og mannen bak bestselgeren «Gut Feelings». Han mener vi er ved begynnelsen av en ny vitenskapelig revolusjon og et paradigmeskifte i vår forståelse av hvordan vi behandler og forebygger sykdom på basis av kunnskap om mikrobiomet. Og vi er like avhengig av det rike økosystemet som det er av oss, i et livsviktig samspill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer