Testamentarisk gave:

Derfor testamenterer vi arv ut av familien

75 milliarder kroner går årlig til neste generasjon. Mer av disse pengene kunne med fordel ha gått ut av familien, mener professor Runar Døving. Da han forsket på nordmenns holdninger til arv og testament, endte han selv med å testamentere penger til tre veldedige organisasjoner.

DYREVERN. Anette Light er opptatt av dyrevern og har ført opp Dyrebeskyttelsen Norge i sitt testament. Foto: Privat
DYREVERN. Anette Light er opptatt av dyrevern og har ført opp Dyrebeskyttelsen Norge i sitt testament. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bare en av ti nordmenn skriver testament. Det burde langt flere gjøre, mener mange jurister. På den måten kan du også tilgodese andre enn dine livsarvinger.

Årlig blir det overført verdier for 75 milliarder kroner til neste generasjon. Tallet baserer seg på en rapport som Høyskolen Kristiania laget på oppdrag for Norges Innsamlingsråd i 2018. Her kommer det også fram at det er liten tradisjon for større pengegaver i Norge.

Professor Runar Døving er mer interessert i arvespørsmål enn de fleste og har i en årrekke forsket på nordmenns forhold til arv. Han oppdaget tidlig at fremtidig arv kan være vanskelig å snakke om.

– Å snakke om døden har vi etter hvert vent oss til. Å snakke om å skrive testamente er også greit, men det er tabu å snakke om hvor mye man kommer til å arve. Jeg tror det kommer av at vi ikke skal vise at det er forskjeller på folk her i landet. Vi skal late som om vi alle er like, sier Døving.

Tar fremtidig arv for gitt

– At mange tar fremtidig arv for gitt er i seg selv interessant. Det bunner i mange forhold, blant annet at vi fremdeles er et ættesamfunn. Vi er opptatt av kjernefamilien, og ser arven som en hjelp til neste generasjon å skaffe seg en bolig. Men vi snakker heller ikke om den økonomiske hjelpen barna får fra foreldrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer