Nav

Disse får fremdeles krigspensjon fra 2. verdenskrig

Det utbetales fremdeles krigspensjon til de som ble utsatt for skade eller påkjenninger under 2. verdenskrig - men de fleste som får det i dag, er etterlatte etter en krigspensjonist.

KRIGSPENSJON FRA NAV: De som fikk men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger i tjeneste under krigen 1939-1945, kunne ha rett på krigspensjon. I dag utbetales det fremdeles krigspensjon, men de fleste mottakerne i dag er etterlatte etter krigspensjonister. Foto: NTB
KRIGSPENSJON FRA NAV: De som fikk men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger i tjeneste under krigen 1939-1945, kunne ha rett på krigspensjon. I dag utbetales det fremdeles krigspensjon, men de fleste mottakerne i dag er etterlatte etter krigspensjonister. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Krigspensjon kan gis til de som har fått men eller nedsatt arbeidsevne som følge av skade eller påkjenninger under sjøtjeneste, militær tjeneste, motstandsarbeid eller politisk fangenskap under krigen 1939-1945. Også andre som er påført skade som følge av krigsulykke eller hendinger som skyldes krigen, kan ha rett til krigspensjon.

Per mars 2022 var det 1300 personer som mottok krigspensjon.

Blant disse fikk 23,1 prosent utbetalt krigspensjon som følge av skade (invalidepensjon) etter andre verdenskrig. Men den største andelen krigspensjoner går til etterlatte:

76,9 prosent av mottakerne er etterlatte som får gjenlevendepensjon etter en krigspensjonist.

Etterlatte etter krigspensjonister kan nemlig også ha rett til etterlattepensjon beregnet ut fra avdødes krigspensjon.

Mottakerne blir eldre - og det er flest kvinner

Tallene vi viser til her er fra en helt ny oversikt fra Nav, som gjelder per 31. mars 2022. Ettersom det er snakk om ytelser i forbindelse med hendelser under 2. verdenskrig, er det ganske naturlig at mottakerne av krigspensjon har høy alder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.