Led-lyspærer

Du kan spare 90 prosent strøm med LED-lys

Gamle lyspærer er i ferd med å slukne, bokstavelig talt. LED-lys er fremtiden.

LED: Ifølge Daniel Milford Flathagen ved Enova, vil LED-pærer redusere strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer. Foto: Shutterstock
LED: Ifølge Daniel Milford Flathagen ved Enova, vil LED-pærer redusere strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Om lampene i huset ditt er utstyrt med tradisjonelle glødepærer, bør du definitivt vurdere å bytte pærene ut med LED-lys.

I alle fall hvis du vil spare strøm, miljøet og gjøre boligen mer brannsikker.

Glødepære forbudt i flere land

Økt etterspørsel av lyspærer i mellomkrigstiden førte til at to nye lyspærefabrikker ble etablert i Norge i 1932. Herfra og gjennom mange tiår var det glødepærer som gjaldt.

Når en glødelampe lyser opp, går cirka 95 prosent av energien ut som varme til omgivelsene. Glødelamper har fått mye kritikk på grunn av lav energieffektivitet, og av miljøhensyn er tradisjonelle glødepærer også i ferd med å forsvinne fra butikkhyllene i hele Europa.

Ifølge Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge, er dette én av grunnene til at LED-lys nå er i ferd med å ta fullstendig over for gløde-og halogenpærer, samt lysrør, hevder Svenningsen i en pressemelding.

- LED er mer miljøvennlige og mindre brannfarlige enn tradisjonelle lyspærer, sier han.

LED-lys reduserer strømbruken med 90 prosent

Hvis du tenker at det vil koste mye å bytte ut alle glødepærene i huset med LED skal du vite at det tvert imot vil spare deg for mye penger på sikt, ifølge ekspertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer