Svindel mot eldre

Eldre utnyttes som pengemuldyr: - Et økende problem

Svindel mot eldre er et økende problem i Europa, ifølge Europol. Også Økokrim viser til at spesielt enkelte svindelformer rammer eldre spesielt - som i verste fall blir dømt for å ha bidratt til svindel.

SVINDEL MOT ELDRE: Nordmenn har blitt brukt som pengemuldyr for svindlere - og problemet er økende, sier Økokrim. Foto: NTB
SVINDEL MOT ELDRE: Nordmenn har blitt brukt som pengemuldyr for svindlere - og problemet er økende, sier Økokrim. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Kriminalitet rettet mot eldre er et økende problem, og det meldes om slik kriminalitet i mange europeiske land. Svindelen medfører et stort økonomisk tap og har dessuten en stor psykologisk invirkning på ofrene, forteller Ina Mihaylova, senior kommunikasjonsrådgiver i Europol til Vi.no.

Økokrim bekrefter at også i Norge er eldre svindelutsatt, der noen svindelmetoder hvor eldre blir utnyttet dominerer - og i verste fall fører til at ofrene blir dømt for sin medvirkning til svindelen.

Ringer fra «banken» eller «myndighetene»

Ifølge Europol har de satt opp et dedikert prosjekt for å jobbe direkte mot forbrytelser mot eldre, samtidig som Europol støtter etterforskning rettet mot kriminelle nettverk involvert i denne typen svindel.

Hun sier videre at det ofte er snakk om telefonsamtaler fra svindlerne til de eldre, der de kriminelle utgir seg for å være en pårørende eller tjenestemann som politimann, advokat, dommer, skatteetterforsker eller annen representant for myndighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.