Som rektor ved Vardenes skole i Stavanger, har Kirsti Birkevold sett det stadig tydeligere de siste årene: Mange sliter med dårlig økonomi.
Ikke bare elevgruppen de har på hennes skole, med traumatiserte barn og foreldre med dårlig økonomi. Men også en annen og ny gruppe av familier: Helt vanlige familier med vanlige jobber og vanlige inntekter, men som nå merker de høye rentene og sliter med å få endene til å møtes.
- Noen elever har ikke støvler eller regntøy, og går tynnkledde. Elever går i de samme sokkene ei uke. Vi merker at barn er lei seg og forteller at det er utfordrende med mat hjemme. At de eldste søsknene må gå på akkord for at de yngre skal få mat, uttalte hun nylig til Aftenbladet og Aftenposten.
Men rektoren visste råd - hun åpnet gratis butikk med både klær og sko og sykkelhjelmer og skolesekker.
Og etter medieomtalen har responsen vært enorm.
- Hver morgen jeg har kommet på jobb klokken 7, har det stått folk klare med ting de vil gi bort. Da begynner jeg rett og slett å grine. For det så sterkt og vakkert.

- Jeg er så mentalt sliten, sa Caroline til legen. Så fikk hun et tips som endret livet
Vil vekk fra skammen
Når KK ringer Kirsti Birkevold en travel formiddag på rektors kontor, tar hun seg likevel tid til en prat.
- Alt for saken!, sier den engasjerte rektoren.
Det er hyllene i et gammelt lagerrom i kjelleren på Vardenes skole, som nå fungerer som gratisbutikkens lokale.
Det var i høstferien hun gikk i gang med å rigge opp med både speil, klesstativ og et bord med duftlys. I gratisbutikken er det også satt opp en foldevegg, der klær kan prøves.

Det føres ingen lister i denne butikken. Birkevold vil vekk fra det skambelagte som ofte følger det å ha dårlig økonomi.
I hennes butikk skal folk kunne hente seg et par sko eller en sekk, uten at det skal være flaut.
Hovland ser det slik: Elevene ved skolen er skolens barn - og skolen er deres utvidede familie.

- Med fire barn hadde jeg ikke noe valg. Vi måtte leve videre
Utløste både tårer og applaus
Da hun presenterte idéen om en gratisbutikken på et foreldremøte, begynte flere av foreldrene å gråte mens alle reiste seg og ga stående applaus.
- Hva tenker du om responsen?
- Det er overveldende. Jeg blir veldig glad, det er håp for framtiden. Jeg tror de fleste har skjønt at de fleste kan bidra. At selv om det bare er en lue, kan den være et viktig bidrag.
- Jeg tror folk har fått øynene opp for det. Det trenger ikke være 100. 000 kroner. Det er den nerven vi har truffet.
Også de som selv ikke har mulighet til å bidra, har satt seg ned for å sende henne meldinger der de roser tiltaket, forteller rektoren.
Hun stopper litt opp, er fortsatt overveldet over responsen.
- Jeg tror det er noe med den mellommenneskelige varmen som vises i dette. I det verdensbildet vi har nå, trenger vi å se noe som viser at det nytter.

«Vi sees i et senere liv, Sidsel»
Vil starte en bølge
Med initiativet håper hun nå å ha startet en bølge.
- Jeg skal snakke med flere skoler i dag også, både i Kristiansand og i Oslo, som er nysgjerrige på å prøve det samme.
- Vi kan ikke være bekjente av at ungene ikke skal ha utstyr. Vi må gjøre noe. Jeg håper vi kan starte en bølge som kan bidra til å få folk ut av fattigdom. Da tenker jeg også på alt fra NAV-systemet med å få flere ut i jobb til hva hver enkelt kan gjøre. Vi må bryte sirkelen av fattigdom.
- Det er viktig å bry oss om hverandre og bli flinkere til å spørre om hjelp. Mange synes det er flaut å be om hjelp, men det er ikke det - det er veldig mange som står i denne situasjonen, understreker rektor Kirsti Birkevold.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no