Fordeling av arv

En av tre har mistet kontakt med familie etter arvekonflikt

Vold, drap og kuriøse navnebytter. - Arv kan få fram det verste i oss, sier forfatter av boka «Den jævla arven».

KONFLIKT: Arv handler ikke bare om verdier, det er også mye følelser og minner involvert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KONFLIKT: Arv handler ikke bare om verdier, det er også mye følelser og minner involvert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): 31 prosent av nordmenn som har vært i arvekonflikt, oppgir i en undersøkelse at de har mistet kontakt med familiemedlemmer. Tallet er høyest i Nord-Norge og lavest i Oslo, ifølge undersøkelsen utført av Norstat på oppdrag av Olav Brekke Mathisen, forfatter av boka «Den jævla arven». Den samme undersøkelsen avslører at 9 prosent hater deler av familien sin etter en arvekonflikt, og hele 45 prosent har mistet tillit til familiemedlemmer.

- Til sammen angår dette svært mange familier, konstaterer forfatteren.

- I flere profilerte kriminalsaker ser det ut til at arv har vært en del av bakteppet. Arv kan få fram det verste i oss.

- Jeg må finne gullet!

Fascinasjonen for arv som tema oppstod etter et arveoppgjør i hans egen familie. Farens onkel hadde ingen barn, og arven skulle fordeles mellom Mathisens far og hans søster. I begynnelsen gikk det rolig, nesten andektig for seg: Forfatteren husker hvordan han trådte inn i onkel Arthurs stilige funkishus på en utsiktstomt i Bærum. Alle var preget av stundens alvor, og gikk med respektfulle steg da storfamilien skulle gå gjennom boet. Huset luktet fortsatt av onkelens tobakksrøyk, det føltes feil å være der uten ham. Selv om han var død, var det fortsatt hans hjem, hans ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer