Svindel via e-post og SMS

- En ekstrem svindeloppgang

Svindel via SMS og e-post øker kraftig, og spesielt mange i alderen 60 år og oppover blir lurt - i noen tilfeller for store summer.

SVINDELOPPGANG: Spesielt falske SMS-er er utbredt på svindelfronten om dagen. For enkelte går det så langt at de får tilgang til nettbank og BankID - og svindler til seg mange hundretusen kroner. Foto: Berit B. Njarga
SVINDELOPPGANG: Spesielt falske SMS-er er utbredt på svindelfronten om dagen. For enkelte går det så langt at de får tilgang til nettbank og BankID - og svindler til seg mange hundretusen kroner. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det siste halve året har det vært en ekstrem oppgang i antallet falske SMS-er, forteller Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea.

Trenden er at svært proffe svindlere tilpasser seg endringer i samfunnet og hele tida ligger i forkant, for eksempel når BankID skal oppgraderes. Slik klarer de å lure svært mange - og de eldre er ekstra utsatt, ikke minst ved e-post-svindel som også er mye utbredt i det siste.

- Hvis vi ser på alle bekreftede svindelsaker rettet mot privatkunder i 2021 så er 47 prosent av ofrene 60 år eller mer, med en overvekt født før 1950, forteller kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea til Vi.no.

Tester ut svindelmetoder på eldre

Nordea viser til nesten en dobling i antall svindelsaker sammenliknet med samme tid i fjor. Også NTB meldte i oktober om at DNB opplever samme tendens, med en markant økning i antallet svindelsaker. Og den eldre målgruppen brukes bevisst av svindlerne, ifølge Nordea.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.