Endelig vedtak kan ta årevis: - Tidsbruken er altfor lang

Dersom man søker om en Nav-stønad og klager på vedtaket, kan det i verste fall ta flere år før klagen er ferdig behandlet. Klage- og ankeutvalget slår nå fast at det tar for lang tid å få behandlet en klage, og foreslår tiltak både for å begrense antallet klager, og tidsbruken for behandling av klagene.

KLAGE PÅ VEDTAK: I verste fall kan en klage måtte gå gjennom sju instanser hvis den ankes videre fra Trygderetten til rettssystemet, og ta flere år å få behandlet. Tidsbruken for klagesaker generelt er for lang, mener Klage- og ankeutvalget. Foto: NTB
KLAGE PÅ VEDTAK: I verste fall kan en klage måtte gå gjennom sju instanser hvis den ankes videre fra Trygderetten til rettssystemet, og ta flere år å få behandlet. Tidsbruken for klagesaker generelt er for lang, mener Klage- og ankeutvalget. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom du er uenig i et Nav-vedtak, har du anledning til å klage på det - først til Nav Klage, og hvis det står seg der, kan du ta det videre til Trygderetten for behandling der.

Ulempen er at de har en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 14-16 måneder. Og fra brukerne søker, til de får behandlet klagen i Trygderetten, kan det ta over tre år, erfarer Vi.no, som i denne konkrete saken.

Dermed ender mange opp med å vente i flere år på et endelig vedtak i saken sin, som i verste fall kan føre til vanskelige økonomiske situasjoner for de som venter på et endelig vedtak, som i tilfellet Vi.no skrev om i 2021.

Da spurte vi Arbeids- og sosialdepartementet om det er holdbart at mennesker som venter på å få avklart sin situasjon, må vente på dette i over ett år, og hva de tenker om at dette kan gi økonomiske utfordringer i hverdagen for dem det gjelder. Statssekretær Truls Aronsen Wickholm uttalte da at det er veldig beklagelig at saksbehandlingstiden hadde økt, og at lang saksbehandlingstid kan ha store konsekvenser for brukerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.