Uskiftet bo:

Enke valgte uskiftet bo - fikk gjeldskrav etter ektemannen

Ektefeller er ikke ansvarlige for hverandres gjeld. Men: Skriver du ukritisk under på skjemaet «melding om uskiftet bo» kan du likevel bli ansvarlig for din avdøde ektefelles gjeld.

VANSKELIG LIVSSITUASJON: Å bli enke eller enkemann kan forandre livssituasjonen dramatisk. I tillegg til å være i sorg må gjenlevende ta vanskelige valg knyttet til arv og uskifte. Foto: NTB Shutterstock
VANSKELIG LIVSSITUASJON: Å bli enke eller enkemann kan forandre livssituasjonen dramatisk. I tillegg til å være i sorg må gjenlevende ta vanskelige valg knyttet til arv og uskifte. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når den ene ektefellen dør, er det svært vanlig at den gjenlevende blir sittende i uskiftet bo. Det betyr at arven etter den avdøde ikke fordeles. Ifølge Huseierne.no er det ofte slik at arven ikke fordeles før den gjenlevende ektefellen (enken eller ektemannen) også er død. Å sitte i uskiftet bo er en rettighet den gjenlevende parten har når ektefellen dør.

Rent formelt trenger enken eller enkemannen bare å fylle ut en attest fra tingretten om at arveoppgjøret skal utsettes til han eller hun er død.

Et økonomisk spørsmål

Vi.no har skrevet flere saker om ulike sider ved å sitte i uskiftet bo. Blant annet at du bør være obs på hvilke regler som gjelder når du sitter i uskiftet bo og blir samboer.

Om du skal sitte i uskiftet bo eller ikke påvirker også arvesituasjonen i familien. Den gjenlevende forelderen kan bestemme om dødsboet skal skiftes med en gang - altså deles mellom arvingene, eller om hen vil beholde alt i uskiftet bo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.